See tund, kus elektrit ei tarbi

Lisa kommentaar

Kommenteeri külalisena

  1. muide, epp: siin, queenstownis, lülitatakse ka tuled välja. meie jaoks on kell küll 20.30-21.
    30, nii et on õhtu ja pime juba. ja tead, mina olen vabatahtlik selles tiimis, kes hakkab inimestele taskulampidega siseruumides teed näitama! =D

    päris äge on tegelt see, et isegi suured hotellid lülitavad elektri välja, sadade inimestega. mõnes mõttes on mul isegi kahju, et ma ei saa sel ajal väljas olla ning näha, milline linn välja näeb.

  2. Osalen ka, aga kuskilt kuulsin, et selline kampaania korras elektri v2lja lylitamine on nats isegi ohtlik elektrijaamadele, sest nende koormus k6igub 22rmuslikult. Ei tea, kas on 6ige jutt?
    Mann, oled uusMeremaal?

  3. ma ei tea, mis selle asja sügavam mõte oli, aga siin – lihtsalt teadvustamine. ja poogen sellega, kas sa hetkel mõtlesid, et sel on mingi sügavam mõte, või võtsid seda lihtsalt toreda õhtuna, kus tuled olid kustu ja kõik lampidega ringi käisid ning lõbutsesid, aga… kunagi tulevikus, kui see teema jälle üles tuleb, meenub sulle: jaa, oli selline õhtu. ja siis on sul isiklik kokkupuude kokkuhoiuga.

    ma olen hakanud epust aru saama: esmalt on tähtis lihtsalt see, et sa mõtled. sest kui sa mõtled, siis ülejäänu hakkab niikuinii tulema.

  4. Ma olen vea teinud – mõeldud ongi 8.30 õhtut!

    Tjah, ma ei teadnud, et see kahjulik on elektrijaamadele. Küll mäletan, et eelmisel aastal loeti pärast uhkelt kokku, kui palju selle tunniga kokku hoiti (kui palju oli elektritarbimine väiksem tavalisest), selle loo juures polnud mainitud kahju.

    Suurim kasu on muidugi iseenesele. Mina plaanin tund aega küünlavalgel lastele muinasjutte jutustada. Kui sageli seda muidu niimoodi teeks? Ma võtaks seda just posotiivse nurga alt. Uute võimaluste proovimine… oo, elu ilma elektrita 🙂

    Ja nüüd lahkun taas netist.
    Kas te netivabu päevi ka teha olete proovinud?

  5. Neti- ja arvutivabad päevad on parimad 🙂 Töö iseloomust tulenevalt toimuvad need mul ainult nädalavahetusel, aga siis jõuab päris palju asju ära tehtud ja raamatuid loetud jne.
    Ma nautisin seda, kui mul esialgu oma korterisse kolides arvutit polnud – ma pole varem nii palju raamatuid nii lühikese ajaga läbi lugenudki 🙂

  6. keegi mainis siin midagi mõtlemisest – ma ei tea – kas grupiviisiline karjainstinktiga kaasaminek klassifitseerub ikka mõtlemise alla?

  7. Elektriseadmete välja- ja hiljem sisselülitamine kulutab kokkuvõttes rohkem elektrit kui nende pidev kasutamine. Selleks, et see mingit kasutegurit omaks, peab, ma arvan, asjad paariks päevaks vooluvõrgust välja lülitama. Võta nt põrandaküte: kui see sees on, on ta ühtlaselt soe ja ei kuumene pidevalt, aga kui sa põrandakütte välja ja pärast uuesti sisse lülitad, siis see soojenemine kulutab elektrit kõvasti rohkem kui pidev ühtlane soojapidamine. Nii vähemasti rääkis meie elektrik…

  8. Mis see mõistlikum on siis? Terve maja elektriga kütmine on jah küsitava väärtusega, aga millega sa soovitad vannitoa põrandat soojas hoida? Väikse pliidi organiseerid põranda alla? Või tõmbad tervisele kahjuliku (ja libeda) linoleumi maha, et külm ei oleks? Olen absoluutselt ahikütte fänn ja elan ahiküttega korteris, aga mingiks paduroheliseks end ei pea ja kui on valida, kas jääkülm vannitoapõrand või elektriga soojaksköetud vannitoapõrand, siis valin igal juhul viimase. Mäletan väga hästi veel paneelikas elamise võlusid, kus lõdisesid pärast pesu vannitoas nagu segane. Seda nagu enam ei taha.

  9. Ahjaa, elektriga kütmise kohta üks küsimus veel: kui ainus võimalus majja soe vesi saada on boiler, siis kuidas see mõistlikuma variandi vastu vahetada?

  10. aga anna!
    ma küsin siis sinult ka: mille poolest linoleum ebatervislik on? samas see on küll õige, et vannasse linoleum ei sobi, sest PÄRIS linoleum – erinevalt mingist PVC-rullmaterjalist, mida enamus ekslikult linoleumiks nimetab – ei talu pidevat niiskust.

  11. Linoleum on tervislik ja naturaalne materjal.
    Reliin on PVC-materjal, kahjulik sisse hingata, sünteetilise päritoluga ja eritab aure.
    Aga paljud ajavad neid omavahel kõnepruugis segi.

    Linoleum on ka palju kallim.

    Mis puutub sellesse, kas ooterezhiim võtab rohkem või vähem energiat… Mina olen lugenud ja olen seda tsiteerinud ka “Roheliseks kasvamise” raamatus: sisse-väljelülitamine ei võta palju energiat ja ootereZhiimil hoidmine (näiteks telekate puhul, või elektripliidi puhul) võtab kokkuvõttes palju rohkem energiat.
    Samas on vastu öeldud ka varem (ja ka siinsamas blogis), et “minu tuttav elektrik ütles nii…” Ei teagi, kas uskuda keskkonnahoolikut teadlast või tuttavat elekrikut. Minul on harjumus riistad ööseks ja kodust lahkudes seina seest välja võtta.

    Vannitoapõrandal on ka meil elektriküte ja kasutame seda külmal ajal.

  12. Anna, on võimalus ka põranda alla tõmmata vee/õlitorud, mis seda soojendavad, ei pea tingimata elektrisüsteem olema. Võib teha ka spetsiaalse puupõranda, mis vett talub. Võib kasutada vannitoasusse põrandal ja vannitoas ka teistlaadi, kui elektrikütet.

    (aga elektriküte vannitoa põrandal on, ma arvan, siiski suhteliselt mõistlik süsteem, aga alati tasub altenatiividele mõelda)

  13. huvitav. meil on vannitoas elektripõrandaküte (eelmiste omanike pandud), aga me pole seda kordagi sisse lülitanud. mingit muud kütet polegi, aga külm ei ole, kuigi olen paljajalu. ei tea, kas sellest et asub keset maja või mis. põrand on plaaditud. see on vist harjumuse asi ka ja oleneb inimesest. kuni keegi perest ei kurda, ei kavatsegi sisse lülitada 🙂

  14. Võibolla selles vannitoas on teil mingi muu küte veel? Näiteks soemüür ulatub sinna? Võibolla ka lihtsalt soe kodu vannitoa ümber.

  15. Mul on küll suht külm põrand, aga selle vastu aitab, kui vanni minemise ja sealt tulemise ajaks üks käterätt maha laotada. Mingi vaibake ajaks kah asja ära, aga puupõrandal ei ole niiskes ruumis nagunii kaval kogu aeg vaipa maas hoida.

Arhiiv

Viimased kommentaarid

Sliding Sidebar