Kel kogemusi: USAst palka, aga elab mujal?

Lisa kommentaar

Kommenteeri külalisena

  1. Üsna mitte abiks kogemus, aga räägin oma jutu siiski ära.

    2004 käisin USAs ja osalesin turniiril, võitsin 1000 USD millest kätte sain 700midagi. Keegi kuskil hämas midagi maksude kohta ja kuna ei taibanud kelleltki küsida ning olin selle ülegi õnnelik, siis jäingi pimedusse.

    Siis 2005 kevadel tuli mulle postiga Foreign Person’s U.S. Source Income Subject to Withholding (IRSi vorm 1042-S). Igast blanketid ja vormid on mulle isegi eestikeeles keerulised ning sinna ei osanud ühtki tähte ega numbrit kirjutada. Küsisin siis USA saatkonnast abi, aga sealt ei tulnud ühtki vastust.

    Eks ma ei teinud selle paberiga siis midagi ning siiani pole vangi pandud.

  2. no eestisse maksaksid ju 33 % ja tulumaksu takka pihta, niisiis ikka suht leebe see 15,5% ära maksta ja teatavasti tasuta asju ju pole.
    Igaks juhuks küsi Tolli ja Maksuametist.

  3. Endal kogemused USA-ga puuduvad, küll aga tean et perversemat maksusüsteemi maailmas ei eksisteeri kusagil. See tohutu maksuseaduste erisuste rägastik on USA demokraatia läbikukkumise märk. Ainuüksi Washingtonis pidavat olema 30 000 lobbisti, kelledest ühiskonnale sentigi kasu pole. Palju veel igas osariigis lobiste on? Küll on lobbistid kasulikud rikkuritele, kelle huvides nad erandeid maksuseadustesse läbisuruvad. Kistakse seda maksutekki üksteise võidu ja järel on räbalad… Lõpuks on maksundus nii keerukas süsteem, et isegi Kongressi liikmed ei suuda oma maksudeklaratsioone koostada. Palju on neid tarbetuid maksukonsultante, kes ka alati ei pruugi kõike filigraanselt koostada? Sest kindlasti on (osariigi) maksuseadustes veel nüansse, mis jätavad ruumi tõlgendamisele (loe maksuametniku suvale)… Ja sealt hargnevatele kohtu-case’idele.
    Selles suhtes Eesti ja USA on maksustamise küsimustes skaala vastasotstes. George Bush oma saatjaskonnaga Eestis käies ei suutnud kuidagi uskuda, et meil Eestis saab tuludeklaratsiooni täita kodunt lahkumata 3-5 minuti jooksul ja et nii tegevat üle 90% elanikest. Mõtle milline kolossaalne kokkuhoid oleks see USA mastaapides…
    Igatahes kui demokraatide kandidaat (kes siis iganes ei saa nominatsiooni) seda teemat Eestis uurimas ei käi, siis on oht just selles küsimuses kaotada…
    Samas ma tean, et Eestil olid juba ammu enne Euroopa Liiduga liitumist topeltmaksustamise vältimise lepingud sõlmitud ja ma arvan, et ka USA-ga. Samas oleks hea Välisministeeriumist igaks juhuks järgi uurida…

  4. Ahjaa kui elad Eestis üks päev üle poole aasta (183, liigaastal 184 päeva), oled Eesti resident. Kas pole targem lasta maksta hoopis Petrone Print OÜ-le? Muidu eraisikuna teeb keerukamaks ka USA kodakondsus.

  5. USA kodanikud minu meelest peavad s6ltumata asukohast riigimakse tasuma. Sellep2rast on neil enamuste riikidega s6lmitud topeltmaksustamise lepingud, mis t2hendavad seda, et topelt ei pea maksma. Aga kui maksad yhes riigis v2hem, kui teises maksum22r on, siis pead puuduva osa kinni maksma.
    USA seadustest ei tea, aga me Kanadas laseme kyll arvestada kodukontori kulud maha. Eriti kui ka Justin on contractor ja t88tab peamajast v2ljas, seega kulud ju on.
    Edu teile maksudega jamamisel.

  6. Kahte kohta maksma ei pea – kui oled maksnud, siis on õigus ühest kohast tagasi taotleda. Samas – ühte kohta peab tulumaksu maksma, nii ei saa, et üldse maksu ei maksa. Seega esialgu ma soovitaksin tal maksta USAsse, kuna tööandja on seal ning USA kodanik on ta ka ja maksuprotsent on (veel) väiksem kui Eestis.

  7. tapselt seda maksude asja ei tea, kuid vaike kogemus mul on, oigemini mu mehel. elame valjaspool usa’t, kuid oleme saanud sissetulekut sealt. tavaliselt hoiab riik teatud osa raha endale (nagu esimene kommentaator utles- sai 1000, kuid katte sai 700). ja sellisel juhul taidame tuludeklaratsiooni, et katte saada ulejaanud raha. kuid maksudega ja nende maksmisega on ju alati nii, et puua rohkem ikka endale hoida kui riigile voi riikidele maksta. ja selle asemel, et kusida abi raamatupidajalt void kasutada software abi; on ju palju programme, mis aitavad tuludeklaratsioone taita interneti kaudu ja need on vaga heade seletustega. Good luck and be smart!!!!

  8. Tagasihoidlik soovitus – ostke endale Turbotaxi software. Ja mis peamine – Itemize everything! Oma lennukipiletid Eestisse kandke n2iteks ilusti kenasti 2rikuludesse. Kindlasti on teil check’e alles mida saaks kirjeldada kui t66 otsimise kulutused vms. jaburdus. Ja nagu keegi mainis, osa maja yyrist on kindlasti Justini office’i kulutus. Tulgu USAst Tartusse kontrollima kui tahavad. Auto bensiin Tallinna vahet uhamiseks – maksudest maha. See peegli parandamine vist maksis ka midagi? Maksudest maha (Turbotaxis on vastav lahter olemas). Mis veel? Annetusi olete teinud? Ei ole? No siis leiutage mingi paber mis nagu kinnitab, et nii oma tonni eest sai igast kraami annetatud. Jne, jne, jne. Omal mul l2heb nii kaks n2dalat, enne kui see k6ik on kokku keevitatud. Ja tulemuse yle ei saa kurta. Ei ole just eriti kurb iga kord kuskil 4-6 tonni taala riifandina panka panna.

    Minu moto on nende maksudega alati, et OK, kui mul on riigi kirves seljas siis ma teen riigile seda sama kirvest tagasi.

    🙂

  9. Yks p6hjustest, miks ma endale senini topeltkodakondsust pole taotlenud ongi see USA maksuv2rk. USA kodanik maksab USA makse s6ltumata elukohariigist. Maksudel on olemas kyll piirp22r, vanasti oli see sama, mis USAs maksuvaba sissetulek aasta kohta. Turbotax on igati abiks ja mida v2hegi saad, kanna kuludesse.

  10. https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=25708

    Äkki on natuke abi sellest. Ma juristina kipun alati esimese asjana üritama leida vastuseid mõnest seadusesättest. Tekst on küll raske lugeda, aga kindlasti selgitab mingit osa Sinu küsimusest ning ei ole ka külajutu tasemel. Kahjuks USA kohta mul kogemused puuduvad, aga üldised printsiibid maksunduses peaksid üle maailma sarnased olema.

    Self employment puhul saab igasuguseid asju kanda kulusse täpselt niikaua kui suudad tõestada, et tegemist on tulu saamiseks tehtud kulutustega st ettevõtlusega seotud kuluga. Seega lasub rõhk just tõestamisel. Arusaadav, et kulusse ei saa kanda kogu elukoha (korteri, maja) üüri kulusid, aga suhtväärtus kodukabineti suurusega on tõestatav ja kuludesse kantav (samuti muud kommunaalmaksud suhtarvuna).

  11. Kuigi CV lingitud USA ja Eesti vahel sõlmitud topeltmaksustamise lepingust on ilmselt abi (vaadake mööda vananenud terminoloogiast), soovitaksin mina pöörduda Maksu- ja Tolliametisse (infotel. 1811 või 8800 811) või Rahandusministeeriumi maksupoliitika osakonna riikidevaheliste maksulepingute talitusse (611 3160).

  12. Olen teinud aastaid taxe nii endale kui ka oma klientidele. Olen labinud H&R koolituse 3 aastat tagasi. Keegi ei pea deklareerima taxe kui income on vaike aga voib, et saada refundi, teil on kaks vaikest last ja voimalus saada ka EIC(earned income Credit), samuti on oige , et FIE saab maha votta teatud kulutused, muidugi peavad need jaama moistuse piiridesse.
    Rohkem infot http://www.irs.gov/publications/p54/index.html
    Olen ise nii USA kui Eesti kodanik ja teen enda taxid nii siin kui seal. Olen heameelega nous aitama kui on abi vaja.

  13. veelkord juristike.
    eestis ei ole lubatud topeltkodakondsust, st sa ei saa olla samaaegselt ameerika ja eesti kodanik. imelikud juristid ikka toimetavad ringi..

  14. Binational Social Security (Totalization) Agreements
    The United States has entered into agreements with several foreign countries to coordinate social security coverage and taxation of workers who are employed in those countries. These agreements are commonly referred to as totalization agreements and are in effect with the following countries.

    Australia Greece Republic of
    Austria Ireland Korea (South
    Belgium Italy Korea)
    Canada Japan Spain
    Chile Luxembourg Sweden
    Finland Netherlands Switzerland
    France Norway United
    Germany Portugal Kingdom
    ——————————————
    näib siiski, et eesti ei kuulu senini veel mitte lepinguriikide hulka.

  15. Ei saa, ei saa. Nojah. Kes saab ja kes ei saa. Mina n2iteks saan. Kaks kodakondsust ja istun rahul omadega nagu mingi mishka.

  16. Ma tean ka päris mitut täisealist inimest, kel on kaks kodakondsust, kuna seda tegelikult ei saa karistada ega vist isegi kontrollida mitta.
    Minu lastel on ka kaks kodakondsust, aga lastel kuni 18. a. Eesti riik lubab. USA lubab kõigil. Olen mitmelt poolt kuulnud arvamust, et ka Eesti ilmselt muudab oma seadust tulevikus, meie globaalses külas, ja lubab ka oma täiseas kodakondsetele teise riigi kodanikuks olemist samal ajal.

  17. Eesti riigil pole õigust sünniga saadud kodakondsust ära võtta (Põhiseduses). Seega võib ta küll nõuda, et inimene valiks kodakondsuse ja loobuks ühest, aga ta ei saa selle nõude täitmiseks kuidagi sundida.

  18. Kas on midagi selgunud? Mul on endal sarnane juhus – töötasin paar kuud USAs independent contractorina. Sissetulekuks jäi küll tagasihoidlik $1500, aga summa seegi. Mida peaksin tegema?

Arhiiv

Viimased kommentaarid

Sliding Sidebar