Katkend raamatust: ühe remondi lugu

Lisa kommentaar

Kommenteeri külalisena

  1. Eelmisel ja üle-eelmisel suvel tegime maal metsaalust korda. Sealt tuli tohutult kola autofurgoonidest ja mootorratastest olmeprügini välja. Tohutult klaasi, õlitünne, traktorikumme, ja tonnide kaupa vanametalli.

    Vanametalliga tundus olevat lihtne, “emexisse”, aga siis ei tahtnud Kuusakoski ühte koormat vastu võtta: olevat radioaktiivne!

    Tõesti, mingi seade kiirgas päris kurjasti.

    Siis tekkis küsimus – kuhu see panna? KK muidugi, et kaduge kus kurat oma tuumapommiga. Meie, et kuhu me ta siis panema peame? KK, et nende asi pole.

    Lõpuks sai seade Kuusakoski õuenurka teiste samasuguste “ei sobi ei meile ega teile” asjade kõrvale.

  2. Lisaks tuumapommile sai metsa alt toodud ligi paarsada kilo klaasi ja palju muud kola. Kuhu see panna? Ja vot siin lakkas keskkonnainfo leviku süsteem toimimast. Milline prügila on lahti, milline kinni, mis võtab ohtlikke jääke vastu ja mis raha eest ja mis ajal ja kellelt ja kuipalju? Mitte kusagilt ei saa vastust. Tallinna linn ja keskkonnaamet ja Harku vald põrgatavad telefonikõnesid sinna-tänna, sajast omavahel vastuolevast veebilehest ei saa abi.

    Lõpuks sajatasid kõik tulist kurja anonüümse ametliku suunas. “Keegi” peaks kodanikule keskkonnainfo kättesaamise kergeks tegema. Aga seda “kedagit” ei ole ja teda ei koti.

    Kõige vastikum “jääde” on muide autokummid. Traktorikummide ametlik utiliseerimine oleks meile maksnud paar tuhat krooni. Seda raha ei tahtnud keegi maksta, nii seisavad nad siiani metsas kuuse all.

  3. Majapidamises tekkinud ohtlikud jäätmed (akud, patareid, värvi- ja ravimijäätmed, päevavalguslambid jm), suuremõõtmelised jäätmed (mööbel), elektroonikaromud (külmikud, telerid jm) ning taaskasutatavad jäätmed (vanapaber ja -metall, plast- ja klaastaara) saavad elanikud viia tasuta keskkonnajaamadesse, mis asuvad Tähe 108 (tel 747 7911) ja Jaama 72A (tel 527 8960). Lahtiolekuajad: E–R 12–18 ja L 10–16.

    Rehve vist võeti kuni 4 inimese kohta vmt – kuna pole viinud, ei tea.

    http://www.tartu.ee/?lang_id=1&menu_id=6&page_id=3231

  4. Kuidas see Kolatakso paartuhat krooni on? Kohaletuleku tasu on 100.- ja siis mingeid asju viivad ära tasuta, mingid tasu eest, kuni 300.- ja mõnel on ümbertöötlemistasu.
    Vähemasti ma sain nii aru sellest ja sealt ei tuln´d kuidagi tuhandet kokku.

    Aga kahtlemata võiks olla selline koht, kuhu järelejäänud ehitusmaterjal vms viia, meilgi näiteks jäi väga palju asju järele, sest esimese remondiga ei oska kogustega arvestada. Nii et muidugi võiks olla, aga miks siis mitte teha? Ei pea ju olema ehituspoe juures, võib olla ju ka nii nagu on Taaskasutuskeskus – kusagil vanas laoruumis.
    Et kui sul on idee, miks siis mitte proovida teostada? Oleks nagu päris kasulik asi mu arust.

  5. Üks asi veel… Ma ei tea, kas sobiks Tartu foorumisse, aga võiks ju proovida. See on autosõidu jagamine. A la sõidan homme kell 10 Tallinnasse, vabu kohti 3. (see juba oma asi, kas küsib mingit sümboolset bensuraha ka või mitte). Selliseid autojagamise lehekülgi on nt Prantsusmaal, Inglismaal, Saksamaal mitmeid. Eestis on ka proovitud, vähemalt korra, aga see sait on küll tühi.

  6. Küll on mul aga kahju, et siinkandis pole sellist „Too midagi – vii midagi” stiilis ladu

    Selline asi võiks ju taaskasutusekeskuse juures olla. Et on ju Tartus selline koht, kuhu vanad asjad saab ära viia – ei oska leida mingit põhjust, miks sealsed töötajad ei laseks sul midagi ka ära võtta. Ja pole mõtet sertifikaatidega jamada: kui leiad asja, millele oskad uut kasutust leida, võta heaks!

  7. Tartu taaskasutuskeskuse juures on pood, kust saab osta – neidsamu asju, mis sinna tasuta on toodud. Ma olen ise ka sealt nõusid ostnud ja soovitan teistelegi (seal Jaama tn.) Aga see pole ikka päris see süsteem. Ma võin sinna tasuta asju viia, aga tasuta midagi vastu võtta ei saa.
    Või mis?

  8. üritan vaikselt ja salaja sellist too-vii vahetusladu Tallinnas teha ja esialgu paistab asjade kuhjumine olevat hulga suurem mure kui nende äratassimine. nii et sertifikaadi tõin-niipalju-ja-samapalju-võin-viia asemel peaks juurutama sertifikaadi viisin-niipalju-ja-samapalju-võin-asemele-tuua. Ehitusjääkide puhul ilmselt tuleks juurde seesama ohtlike jäätmete teema… samas tundub tasuta vahetuse idee väga öko juba sellepärast, et hulk tööjõudu ja energiat jääks raiskamata hinnakujundusele, kassavalvele jne…

  9. Hello everybody, my name is Damion, and I’m glad to join your conmunity,
    and wish to assit as far as possible.

  10. Hello everybody, my name is Daniel, and I’m glad to join your conmunity,
    Wish to assist as far as possible.

Arhiiv

Viimased kommentaarid

Sliding Sidebar