Vanemahüvitisest

Lisa kommentaar

Kommenteeri külalisena

  1. aga teisest küljest vaadates on see vanemahüvitis vanema võimalus oma aega lapsele pühendada. Kui ta seda nagunii teha ei taha, siis pole seda ju vaja maksta? Ja mis tähendab kui riik on arvestanud, siis … kui jääb alles, ega seda raha ju põlema ei panda.

  2. Vat, seadused on tehtud kõigi inimeste jaoks. Nende jaoks ka, kes tegelikult ei taha neist kinni pidada.
    Oletame, et ma saan head palka. Sünnitan lapse, olen näiteks pool aastat kenasti kodus ja lapse ema, aga siis enam ei taha. Tahan tööd teha. Otsin maimukesele hoidja, naasen turule ja hakkan palka saama, aga saan samal ajal ka emapalka edasi. Sellise olukorra vältimiseks on seadus ju hästi koostatud.
    Muidugi on nihverdamine paha, aga küllap on see asi siis küünlaid väärt. Siinkohal ei taha ma esineda ülistuslauluga riigi sotsiaalpoliitika teemadel, aga ütleme siis nii, et kui riik on leidnud sulle võimaluse olla lapsega kodus, aga siiski saada raha peaaegi samapalju, kui sa tööl käies said, siis on sinu enda probleem, et sellest sulle ei piisa.
    Kokk on koostanud arvamuse enda isiklikust vaatepunktist. Aga kas meil on siis töökoht kui selline asendunud nihverdamisega?

  3. No mina isiklikult kirjutan ja helistan (ehk siis töötan), titt süles. Aga see selleks. Palju on ka töid, kus titte süles hoida ei saa.
    Mu meelest on küsimus üldiselt selles, et kui palju riik peab inimese eest ära otsustama ja kui palju ta seda inimest USALDAKS valikute tegemisel.

    Kord oli Ekspressis ka sel teemal hea arvamuslugu… otsin… ei leidnud. See lugu küsis, et miks inimesi töötegemise eest kaudselt karistatakse.
    Jah, muidugi saab väita, et see seadus on sündinud laste heaolu ja õnne nimel. Aga mina ei usu, et eriti palju naisi ummisjalu kohe tööle tõttaks. Olemas on ikkagi bioloogilised instinktid ja oma järglaste eest hoolitsemise vajadus ;). Aga inimesed on erinevad, on ka muid vajadusi (minul näiteks kirjutamisevajadus, mille eest mind eelmise emapalga ajal karistati). Erinevad inimesed tahavad oma vajadusi erinevalt kombineerida. See stereotüüp last nurka viskavast kalgist karjäärinaisest ei vasta ju enamasti tõele. On veel vanavanemad, maailma-armsamad-hoidjatädid… Üha enam ka kodukontorites töötamine, nagu mu enda puhul… Maailm pole mustvalge.
    PS. Mu meelest Aavo Kokal pole mitte eriti isiklik vaatepunkt, vaid üsna kaine lähenemine tervikule.

  4. Ega ma Kokka ei “kahtlustagi” milleski. Kaine lähenemine muidugi, va muidugi pealkiri. Mis on emotsionaalne.
    Selles mõttes olen nõus, et palju parem oleks kodu-töö kooseksisteerimise toetamine. Jah. Eriti mõtleb minus nii fertiilses eas naine, kes võiks lapsi sünnitada. Aga ka seda esialgset varianti on mitu korda parendatud (et kõigepealt pikemaks ja siis isadele kah), lootust on.
    Ja ma tahaks kangesti loota et tegu pole läbimõtlemata valimislubadusega, ehk et lähitulevikus me seda endale enam lubada ei saa.
    Ehk siis potensiaal avalikuks 🙂 või kuidas selle kohta öeldagi.

  5. Eriti nukker on olukord siis, kui ema on juriidiliselt juba emapalga peal, aga talle makstakse välja eelmise aasta tulemustasu (mis reeglina ei juhtu enne kui kevadel-suvel, kui firma majandusaasta lõppes detsembris). Sel juhul – ehkki tulemustasu on välja makstud tööl oldud aja eest – tekib naisel emapalgal oldud ajal saadud tulu ja riik vähendab selle võrra makstavat hüvitist. Kuna aastatulemuste tasu on enamasti ikka suurem summa, võib ka hüvitise kaotus olla ikka suur.

  6. Tegelikult saavad sellise vanemapalga maksmise korra üle nuriseda aga just vaid nö loovinimesed või ka teadlased – kes SAAVAD töötada kodus tite kõrval. Ja see seab ebavõrdsesse olukorda nt tööstustöölised, kes ei saa kuidagi samal moel raha juurde teenida – aga kelle sissetulek on tõenäoliselt siiski väiksem. Ise ka noor ema ja küll tahaks juurde teenida ja saaks ka…aga annan aru, milleks see vanemapalk siiski mõeldud on. Ja rõõmustan, et saan täiel määral lapsega tegeleda, mitte ei pea mõtlema tööasjadele.
    Kui arvestada, et vanemapalga eesmärk oli toetada inimesi, kes soovivad lapse elu alguses end just temale pühendada, siis see, kui inimene soovib samal ajal karjääri edasi teha, on ikka tema enda asi – riik ei pea seda kompenseerima, kui seaduse mõte oli muus.

  7. Ma ei leia, et riigi ja rahva petmist peaks nii sydamesse v6tma. T2nap2eval, ajal kus, nimesid nimetamata, on teatud tegelased end rajoonikomiteedest peaministri toolidele nihverdanud ilma igasuguse sydamevalu ja sisekaemuseta. Ja sina Epp saadad oma maimukeste piimaraha sellele riigile ja nendele libedatele tegelastele alandlikult tagasi?

    Kui loodad tasu taevariigis, siis on jah kyll 6ieti tehtud aga muidu, kui sa just paduusklik ei ole, siis v6iks rahadega v2he kavalam olla kyll. Muidu igasugu kalgistunud ylbarid j22vadki v2ikestest ja ilusatest inimestest oma maasturitega yle s6itma.

  8. Elukunstniku vürtsikad sõnad võtavad hämmastava elegantsusega kokku minusuguste naiivitaride elukoralduse mõttetuse. Ja mina veel mõtlesin, et kui minusuguseid on rohkem, siis ühel päeval võib ka elu (ja äkki ka riigivalitsemine) ilusam olla.

  9. firma tegemisest veel lihtsam ja odavam variant on end fie-ks registreerida. ei maksa midagi ja kuni lapse 3-aastaseks saamiseni ei pea isegi sotsmaksu avansilisi makseid maksma, sest riik maksab sinu eest. aga alates teisest aastast tulumaksu avansilised maksed väänatakse otsa, kuigi aasta lõpus kõikvõimalikud maksuvabastused (ise, teine laps, kodulaen, koolitused) makstava maksu praktiliselt “ära söövad”. ja eriti hoolega tuleb vaadata, et eelmise aasta sotsmaksu riigile ära ei maksa enne, kui vanemapalk läbi. kusjuures fie pidada ka tohtima lapse nohuga hoolduslehel olla ja selle eest ka haigekassalt eelmise aasta tulu järgi arvutatud hüvitist saama. aga niisuure “riigi petmiseni” ei ole ma veel jõudnud, kes ma tegelikult nohune laps süles ikka üliõpilastöid edasi juhendan…
    (see vanemahüvitise- ja maksusüsteem on üks ullult lihtne ja arusaadav asi, eksole 🙂

  10. Olen minagi see ullike, kes kõik riigile ausalt tagasi maksab. Torisesin küll, et riik karistab mind selle eest, et “väärtusi toodan” (tõlgin) ja tulumaksu tasun, aga nihverdamine tundus nii väsitav…

  11. Olin olude sunnil fie juba enne lapsesaamist – ja nüüd väga rahul, et nii läks. Registreerimine ei ole tõesti keeruline ja paberimajandus ka lihtsam kui firma puhul.

  12. Aga siin ei tasu unustada ka neid noori emasi, kes vanemahüvitist saades kaotavad sissetulekus. Seadusega on ju ettenähtud vanemahüvitise maksimummäär. Lugesin statistikat, et eelmisel aastal maksti maksimumäära u 500-le emale.
    Mõnele võib kaotus tunduda suurena, mis võibolla tingibki kodus töötamise vajaduse ja soovi.

  13. Ehh, need kes maksimummäära saavad on pigem ikka sellised Epu-taolised, kel mingi eneseteostusvajadus. Ütleme ausalt, ega muidu poleks need inimesed kunagi nii suure palga peale ka jõudnud. Ja ma ei räägi siin puhtteoreetiliselt, vaid omast kogemusest.

Arhiiv

Viimased kommentaarid

Sliding Sidebar