Saunast ja muust

Lisa kommentaar

Kommenteeri külalisena

  1. 🙂 tulin just saunast ja mõtlesin, et midagi paremat polegi olemas. Või kui siis just üks sauna kõrval olev jääauk. Ja veidi Epp Su huvitavat külastajaskonda ära kasutades ;), tahaks uurida, äkki keegi teab, kas kusagil Tallinna lähiümbruses ka talisuplemist harrastatakse ning seda just koos saunaga? Mu ema on aastaid elanud Soomes, olnud aktiivne talisupleja ning nakatanud ka mind selle pisikuga. Siin on nimelt väga levinud, et järveäärsed valla saunad renditakse talveks soodsalt välja talisuplejatele, sellega tagades saunade haldamise ja korrashoiu ka talvel, kus saun otseselt raha ei teeni. Nii jätkub siin harrastajaid nii talisuplemise Soome- kui ka maailmameistrivõistlustele!
    Tean, et midagi toimub Pirital ja Harku järve ääres, aga nemad ajavad asja vist ilma saunata?

  2. Sauna teemal oli väga tore koht Soome kirjaniku Hannu Raittila raamatus “Canal Grande”, kus Soome konsul on endale Veneetsias suutnud palazzo katusele sauna lasta ehitada. Valvas konstaabel ilmus platsi, kui karnevaliajal katuselt suitsu nägi tõusmas – kindlasti poisikesed rakettidega. Aga nähes huligaanide asemel keskealisi paljaid üksteist vihtadega materdavaid mehi auravas punkris ning lastes end mõjutada konsuli aristokraatlikust üleolekust, mõistis ta kiiresti, et teadagi, rikaste pervertide asi, parem kui oma nina sinna ei topi.

  3. täna oli just venekeelses AK-s uudislugu sellest, kuidas vene talisuplejad harku järves jääauku kalpsasid. sauna ei paistnud seal olema 🙂

    epp, kui ma NYC-is käisin, siis oli mul igavene häda fotopoodi minekuga. oli sügis, juutide püha aeg, ja kõik suuremad fotopoed olid nädal aega kinni. http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home;?A=getpage&Q=HelpCenter/HoursOfOperation.jsp ütleb nüüdki: Thursday, September 27 Thru Friday, October 5 – Closed.

    ja meil on bensiinijaamad, mis on lahti 24×7 ja annavad esmatarbekaubad kätte.

    need külmkapid, diivanid, telekad, mis sa tänavalt saad – keegi teine ostab nende asemel poest tuliuued. ja kindlasti ei leia kõik esemed omanikku. sisuliselt saad sina asjad odavalt kätte, kuna keegi teine raiskab samal ajal meeletult. hea? halb? kellele kuidas.

  4. Ei suutnud kiusatusele vastu panna ja panen siia lingi ilma lehtedeta vihaga vihtlemisest ja lääne-eurooplaste hirmutamisest:
    http://mentiraverdad.blogspot.com/2006/09/vihast-ja-soome-saunadest-sarjast.html

    Kui väiksemad poed 18 kinni pannakse ja sellest hiljem ja pühapäeviti mõni pood üldse lahti on, on Euroopas veel kõva sõna. Budapestis oli minu elukohast ümberistumiseta sõidu raadiuses ainult üks pood, mis pühapäeval lahti oli. Kella kuuest hommikul 12ni päeval.

  5. Kaurile,

    See, mis põhjusel keegi oma asjad tänavale paneb, ei tee minu arust mingit vahet. nad ei hakka oma raha teistmoodi kasutama, kui keegi eraisik neid asju ära ei korja. Alati on võimalik jätta teade näiteks Salvation Armyle, kes tuleb ja asjad ära viib ja need siis oma poodides maha müüb, kasutades saadud revenüüd humanitaarsetel otstarvetel.

    B&H ongi juutide kompanii. St mitte kõik suuremad fotopoed ei ole kinni, vaid B&H. Minu arust on nad kinni ka igal neljapäeval.

  6. marion, ega mul ei olnudki mingeid etteheiteid odavalt v tasuta tarbe-esemeid hankivate inimeste vastu.

    ning KÕIK suuremad NY fotopoed on ortodokssete juutide käes. st kevadel ja sügisel on nad korraks KÕIK kinni. nii päris-poed kui tagatuba (shipping, arveldused jne). see käis siis selle pihta, et USA-s on imelik, kui pood on keset päeva suletud… 🙂

  7. Ameeriklaste seriaalil “Home improvement” on ka üks osa saunas teemal – ema Jill oli telekast näinud, kuidas soomlased saunas käisid ja rääkis vaimustunult oma mehele Timile, et ta tahab ka sünnipäevaks sauna. Et saaks vihelda ja õues külma vette hüpata. Kui siis pojad küsisid isalt, et mis me emale sünnipäevaks kingime, siis isa vastas :”Ema tahtis õues külmaveevanni minna ja et ma teda kaseokstega peksaks.”

  8. Missugused poed teil seal Karlovas siis pühapäeval poolest päevast kinni pannakse juba? Veider. Ma küll väga hästi ei tea neid poode, aga tavasupermarketid on ikka iga päev 23-ni lahti. Kuhu poodi te tahtsite minna siis.
    Mis aga inimeste alastiolekusse puutub, üldiselt minnakse sauna ka pesemise eesmärgil. Muu hulgas. Kuidas sa riietega ikka pesed. Ja ka majja ehitatakse enamasti saun sisse, mis ameerikas selle asemel on, lisavannituba? Üks pesemise värk kõik.
    Aga eks ta vist harjumuse asi on, kui meil ei käidaks varasest lapsepõlvest koos saunas pesemas, siis oleks kah veider vist. Minu arust on see igatahes hea, et ülearust häbenemist pole. Inimene on ilus 🙂

  9. Luize, neid Karlova poode ma ei teagi veel nii täpselt, aga see jutt käis lausa Rüütli tänava poodide kohta nagu kangapood ja kardinapood.
    Kell 18 tundus ikka neetult vara kinnipanekuks…

    Saun on ikka rohkem kui pesukoht! Nagu ka see ameeriklane David ütles: saun on koht, kus lõõgastuda ja kus on kiires elus võimalus aega maha võtta, näiteks sugulasega rääkida. Ja kuidas ärijuttudesse sugeneb meditatiivne, ihu ja hinge puhastav tasand. Ja kuidas ärimehed on kõik saunas võrdsed, kellelgi ei ole selle selle brändi kingi või kella…

    Aga jah, kõik see tore asi toimub ju ühiselt alasti. Vaat seda välismaalasele (soome sauna ja vene banja areaalist väljaspool elajale) seletama minna 😉

  10. Ahjaa, küsid Ameerika majade kohta. Saunu on seal harva (kuigi mu tuttavad eestlased on sageli seal just need saunadega majad üles leidnud… Üks ostis maja, kuhu oli 80ndate lõpus saun ehitatud ja mida vahepealne omanik polnud kordagi kasutanud). Lisavannitubasid on aga, olenevalt konkreetsest regioonist, päris palju. Rikkamates piirkondades on nii, et õigeks magamistoaks ei arvestatagi tuba, kui sellel pole oma vannituba ka juures. See, kus Justini vanemad elavad, selline korraliku keskklassi piirkond, seal on üldiselt levinud miinimummäär “2,5 vannituba ja 4 magamistuba”. 0,5 on siis altkorruse WC. Kui on vähem, siis on hiljem maja raske müüa. Vaat niisugused on lood sel teemal meerikamaal.

    Ja alasti ei näe seal muidugi kedagi. Isegi beebisid mitte. (Tiia, sa vist ei teagi, et me shokeerisime Justini ema nende suviste fotodega, kui lastel suvel teie õue peal lasime alasti ringi joosta… Õu oli täiesti privaatne ja metsa sees ja lapsed olid 2,5 aastased, “aga ikkagi”).

  11. Ah kangapoodi tahtsid õhta minna 🙂
    Kas sellised on tõesti ameerikas ööpäev läbi lahti? Et kui tekib vajadus äkiliselt kardinaid õmblema hakata.
    Tegelikult on minu arust poodide lahtiolekuga meil kõik ok, lihtsalt ei käida nii palju ostmas asju. Mistap ei peetagi vajalikuks hoida nö nishikauba valikut ööpäev läbi lahti.

    Aga vannitubad… Ma ei ole nende rohkuse vajalikkusest kunagi aru saanud. Et igale majaelanikule oma vannituba. Kaks wc-d, sellest ma saan veel aru. Aga üldjuhul ajab keskmine pere lahedalt ühe vannitoaga läbi. Minu arust ka praktilisem, koristada on tüütu ju. Aga noh, meil on tihtipeale saun lisaks, nii et ei ole võibolla objektiivne hinnang… Ma just enda õe majapidamise järgi vaatan, tal on ikka suur pere, neli last, kellest suurematel juba omad kaasad lisaks… Ja meie külastame sageli 🙂 Pole veel keegi mustaks jäänd. Aga samas, meie ei nühi ennast hommikuti dushi all ka. Eks me ühes mustad, alasti ringilippajad vedrikud oleme jah.
    Aga lapsukesed peavadki suvel saama aljalt ringi lipata. Ma ei ole linnas küll juhtund nägema (no rannas siiski vist oli), metsas murul aga las käia. Peaasi et mesilase otsa ei astu. Aga see pole vist Justini ema suurim hirm.

    Mulle meenus Gerald Durrell, kes saanud kultuurishoki, kui Kreekast Inglismaale elama kolis. Et kuidas sealne vabadus puritaanliku jäikuse vastu asendus. Oleks Ameerikasse rohkem kreeklasi ja vähem inglasi-hispaanlasi-prantlasi läinud, oleks ehk sealgi inimkeha näitamine ehk tavalisem.

  12. pannakse jah Tartus poed poolest päevast kinni pühapäeval ja mõnda ei tehtagi üldse lahti (Abakhani kangapood nt.).
    see on üks suur põhjus, miks mulle Tartus nii pööraselt meeldib: tuled pühapäeval linnapeale, kõik on vaikne, rahulik, inimesi vähe.
    mäletan ühte üliilusat pühapäevahommikult neli-viis aastat tagasi Raekoja platsil: tulime pärast pidu üle Kaarsilla sõbranna juurest, keskpäev oli käes, päike paistis, mõnus soe tuul puhus ja Raekoja platsil oli peale meie u. viis inimest. Millal sa keset Tallinna südalinna pühapäevasel päeval sellise suure maa-ala nii vähese rahvastatusega leiad? see on ikka supervärk ja ma loodan, et neid poodide lahtiolekuaegu ei pikendata ega muudeta ka kunagi.

    aga sellest, et ökoelustiil on kallim: ma nt. ei leia endale kaltsukatest kuigi sageli riideid. rääkimata sellest, et pesu, sokke ja jalanõusid ei suuda ma sealt lihtsalt osta.
    ja minu meelest on tartu arvestatavad kaltsukad ka täiesti kohutavalt kalliks muutunud ning teiseks asuvad kohtades, kuhu ma peaksin ekstra minema. aga aega ju ei ole, sp ma lähengi Kaubamajja või Eedenisse või Lõunakeskusesse ja ostan vajaliku sealt. kuigi tegelikult ostan ma uusi riideid, vähemasti praegu, üldse haruharva.

    ja kodusisustamisest: lisaks uue või vana ostmisele on variant ise teha. peaaegu kogu meie mööbel, kui üks antiigist ostetud peegel, voodi, diivan ja tool välja arvata, on enda tehtud. ostad hulgimüügist lauda ja muudkui ehitad 🙂 kööginurga sisustus maksis meil ilma tehnikata kokku mingi 3000-4000 krooni. see on nagu väga odav 😉

  13. Tartus olid head kaltsukad Kuperjanovi tänaval, peaaegu ERMI-i vastas. Hot vms pole kunagi eriti kallis olnud, aga rahvast on meeletult palju alati. Üks Seal ainult lastekaupade oma on seal ka.

  14. Minu meelest on ka eesti poodide lahtiolekuajad lausa paradiis võrreldes Lääne-Euroopaga. Supermarketid 7 päeva nädalas lahti 9-23 nagu Eestis paljud, sellest võib Belgias ainult unistada. Ah et Ameerika on selles suhtes veel kliendisõbralikum? Huvitav teada.
    Ja veel, Eestis ei visata kliente kunagi poest välja, kui kinnipanekuaeg on juba saabunud või natuke üle, lastakse ikka oma ostud lõpuni teha (äärmisel juhul võivad müüjad natuke tüdinud ja tigedat nägu teha). Belgias hakatakse ca 20 minutit enne sulgemisaega lettidelt asju ära koristama ja läbi valjuhääldi teatama, et “kallid kliendid, tänan et tulite, aga …”
    Nii et need ärahellitatud ameeriklased võiksid proovida elada Belgias, seal nad ei saaks ilmselt üldse aru, kuidas poeomanikud ikkagi oma kasumi kätte saavad 😉

  15. Poodide varase sulgemisega ja pühapäevase kinniolemisega harjub täiesti ära. Varsti ei oska ebakonventsionaalsel ajal poes käiagi ja millestki puudust ei tunne. Ma elutsen veel Belgia suurima ostukeskuse lähedal nii, et ma olen igati rahul, et ma saan minna pühapäeval loomaaeda ilma veerandtunnise ummikus istumiseta.
    Aga saun on tänini ainus asi, mis reetis suht täpselt mu päritolu. Minu nõudmisel on vaja oma majale sauna ka, kuidas muidu. Ja nii ma saunaehitaja äris teatasin, et palun ikka vähe võimsam katel, ma ei kavatse seal riideid kuivatada, vaid sauna minna 🙂 Seepeale tüüp vaatas ja küsis, kas ma tulen Soomest.

  16. ma arvasin, et saunast vett hüppamine pole jääsuplemine. Ma jääsuplemist ei suudaks harrastada, aga saunast oija on mõnus.
    aga külmkappide osas tuli mul ka mõte, et keskkonna ja tarbimise mõttes pole vahet, kas viskab teine vana välja ja ostab uue, või kasutab teine oma vana edasi ja sina ostad uue. Ja selge on see, et kui kõik viskavad pidevalt terveid asju minema, siis lõpuks neid vanade asjade ära kasutajaid on ikka vähem – st. pooldan ma siiski mentaliteeti, et kasutada asju kuniks neid jätkub. Ja ei tundu tore, kui terved asjad seisavad tänava ääres, et äkki keegi tahab.
    Aga Canal Crande on tõesti väga lahe raamat – ma just praegu loen.

  17. Ega ma öelnudki, et üks on parem ja teine halvem (see külmkappide tänavalt leidmise teema). Makrotasandil – pole mingit küsimust, loomulikult USA on maailma number üks kulutaja kõikvõimalikel alade.
    Aga lihtsalt, mikrotasandil rääkides. Fakt on, et New Yorki võid sa kohale lennata, tühja korteri üürida ja residents-elurajoonides ringi jalutades endale tasuta elamise kokku korjata, eriti kevadeti. Tean ise eestlasi, kes nii teinud.

    Aga ega eestlased pärast oma mööblit tänavale pane, nemad annavad ikka kokkuhoidlikult teistele eestlastele edasi 😉

  18. Saun jääsuplemise juures vast sotsiaalne boonus. Selles kohas, kus ma aegajalt kampa löön on ikka oluline, kas lähed esimesena jääauku või sauna. Kui enne sauna, siis oled nõrk 🙂 Ilma saunata saaks hakkama, aga mulle ei istu vist mõte sellest, et Piritalt või Harkust otse august bussi või trolli istuda.

  19. Hot on hea ja odav kaltsukas (kuigi jah, rahvast õudselt täis). Farsari kett ja eriti Humana on kallimad, aga mõlemas tehakse suuri allahindlusi, enne uue kauba tulekut on Humanas kõik asjad 15 või lausa 5 krooni tükk. Võru tänaval on veel üks päris hea pood nimega Reaal, see on kogu aeg nii keskmiselt odav.
    Pesu ja sokid on enam-vähem ainsad asjad, mida ma kaltsukast ei osta, aga jalanõud… pühadevahe, uute kingade poes enamasti ei olegi normaalseid kingi (mis seisaks jalas, millega saaks ka asfaldita tänaval käia ja sealjuures ei näeks tossu moodi välja).

  20. Selle mööbli jutu peale hakkasin praegu just isegi mõtlema ja ainuke mööbliese, mille me poest ja kasutama oleme ostnud on meie voodi… ülejäänud kas tänavalt, tuttavate-sõprade käest, yard-sale’idest või goodwillist(kasutatud asjade pood)… elektroonika kõik poest küll, sest mu mees väga nõudlik ses suhtes… 😛 heheheee :))) lapse mänguasjugi palju just kasutatult ostnud… sest sai ikka mingi 20-30 korda odavamalt, kui poes selle eest oleks maksnud ja siis oleks arvatavasti üldse ostmata palju asju jäänud… Selles suhtes on kindlasti USAs kergem ja kindlasti odavam…. aga üürid ja majaostmine hirmkallis… kuigi ega see Eestiski enam odav pole… ja pealegi on USAs ju need hinnaalandused pea igas poes, kus hooaja lõpus või muudel suvalistel aegadel hinnad on 70-90% all… ka siis saab palju selliseid asju ostetud, mille peale muidu küll kulutama ei kipu… 🙂

  21. Selline saunamõte tuli – saab ju rentida mingite vahvate vendade käest saunaks ehitatud veokat. Selle võib mis tahes jääaugu äärde tellida.

    BTW – seegi oleks ka hea asi väljamaalaste ehmatamiseks. 🙂 Kujuta nende nägu ette, kui korstnaga veokas ette sõidab, nad sisse aetakse, uksed suletakse ja masin sõitma hakkab. Aga keris juba susiseb… ja eestlased juba koorivad tuima näoga riideid ära.

  22. Hehee – mul on tunne, et Mimit pole just raske shokeerida… Räägi veel seda ka, et me täiesti avalikus rannas tervelt 4l eesti verd lapsel korraga lasime peffid paljaks 😀 Seda ära räägi, et Paul pärast kopsupõletiku sai… muidu saadab mul siin social service’i kaela.

    Saunas oli mul just eelmisel nädalal lahe kogemus – mägedes saksa päritolu rahva seas oli see ikka päris normaalne nähtus, aga vaesed prantsuse verd belglased ei saanud ka seal päris hästi hakkama. V.a. mu armas mees, kes väga vapralt ka ikka üritab sellest osa võtta. Kuigi päris naudinguni pole veel asi jõudnud. Selleks peaks ta vist korra ühele korralikule saunaõhtule kuskil Eesti maakohas toimetama. Ämm igal juhul tegi oma sõbrannadega korraks ukse lahti, hoikas ui kuum ja sellega asi piirdus. Tal on muidugi kerge klaustrofoobia keiss ka, nii et ma usun et asi on pigem selles siiski… Paksud paljad saksa onkud nende olemist ka eriti rahulikuks ei teinud, nii et madame’id lasid sealt ikka ülikiirelt jalga 😀

  23. hei:P..:D
    ausaltõeldes need jutud siin 😀 need on päris huvitavad:D alguses niisama tsekkisin siis jäingi lugema:D kuni jõudsin siia reply-ni välja:D
    ja..kui palju on majade hinnas hirmkallis?

Arhiiv

Viimased kommentaarid

Sliding Sidebar