Portsu otsas ehk veel kinnisvaraheietusi

Lisa kommentaar

Kommenteeri külalisena

  1. Oleneb kui suur osa Tartu korteri rahast tuleks Tallinna omast ja kui palju laenust.

    Kui uue korteri saab nii, et laenu tuleb võtta nii 400 000 -500 000 ringis, siis kuumakse tuleks kümne aasta peale nii 3500 – 4200 krooni, mis on oluliselt vähem kui plaanitud üür (või kui maksta kuus 7000 – 9000 nagu toda virtuaalset üüri, saaks juba viie aastaga makstud), kui laenu tuleks võtta miljon, siis saaks, makstes kuus siis umbes 7000-9000, kümne aastaga päris omale ja siis võiks teha, mis iganes, maha müüa, välja üürida või edasi sees elada (aga siis juba üüri maksmata). Ja pooleteist miljoniga võib vedamise korral pool maja saada, kahest miljonist rääkimata.

    Aga neljatoalisi pakutakse müüa ka miljoni ringis, nii et kui võtta paarsada tuhat laenu, jääb endale natuke manööverdamisraha ka.
    Vt näiteks selline
    http://www.tonisson.ee/tartu/default.asp?s=findmore&id=40&kid=11803
    või hästi suur 3-toaline, millel on küll (uus) kamin-ahi (aga ka ainult veidi üle miljoni).
    http://www.fellin.ee/index.php?page=off&oid=197

  2. Võib-olla Teile sobivaid kortereid on Tartus rohkem, kui meie perele sobivaid, aga mina otsin juba aasta oma perele 4-toalist ja seni pole sobivat olnud (eks me oleme ka pisut hinnatundlikumad).
    Nii et kui ostumõte on, siis tõenäoliselt elate üürikorteris ikka üle kuu… siis see maakleritasu ei tundugi nii kole. Ja omanikud annavad ise ka küllalt palju üürile siiski…
    Aga isegi pikkadesse arvutustesse laskumata tundub ostmine palju mõistlikum olevat…

  3. Mina soovitan ka osta. Siis on see ikkagi oma raha mida sa maksad pangale. enamuse sellest saad sa ikkagi tagasi kui kunagi peaksid korteri müüki panema. Või siis välja üürima. Mis on mõtekam.
    Sama soovitaksin ka Tallinna korteriga. Võimalusel mitte müüa. See on muidugi minu arvamus. Aga selline arvamus on sellepärast, et kunagi on teie lastel vaja kohta kus elada näiteks või mingit stardikapitali.. ja siis on teil midagi olemas.. Maha müüa jõuab alati. Samas kunagi ei tea mis tuleb homme või siis veel vähem 10 aasta pärast.

  4. Mina soovitaksin ka muidugi osta. Aga ma vaatasin hindu ka, sellise korteri, nagu teie tahate, saaks miski 2 milliga vist praegu…

    Aga muidugi on võimalus lasta maakleril ära osta. Ja siis kohale jõudes on kõik olemas. Kui teil raha käes on muidugi selle aja peale. Ja uues majas ostes oleks nagunii tuba tühi enne.

    Müüa jõuab alati, seda arvan mina ka. Pealegi ei ole Tartus kunagi piisavalt üürikortereid, nii et igal juhul on see investeering.

  5. Jah, põhiidee on see, et maksad iga kuu pangale sama summa, mille maksaksid üüriks, ainult et üürides ei jää alles lõpuks midagi, aga ostes jääb korter lõpuks endale.

    Kui tunda huvi ka Annelinna alguse (nt Kalda tee) korterite vastu, siis sealt võib küll miljoni ringis midagi leida. Samuti võib natuke üle miljoni leida suuri ilusaid eestiaegseid ahjuküttega kortereid. Keskküttega JA ilusas majas korterid hakkavad tõesti pooleteistkümnest miljonist, sest neid on õudselt vähe.

  6. Jõudu! Ma valan natuke veel õli tulle ja pakun veel ühe mõtlemise teema välja… Kui Te peaksite Tallinnas oleva korteri maha müüma ja olete valmis ka laenu võtma, võiksite kaaluda majaostu. Tartust alla 2 miljonit ei leia, aga ca 25 km raadiuses võib õnnestuda isegi laenuta majaost.

  7. Meie perel oleks selline korter kohe pakkuda küll. On praegu veel tühi ja müümata ning enam-vähem vastab sinu nõudmistele. Et kui huvi on siis suhtleksin meili teel edasi. Parimat teile.

  8. Pille, kirjuta mulle, epetrone30@aol.com – tundub jah, et me vaatame nende esimeste päevade jooksul nii üürikaid kui müügil olevaid sobivaid.

    Lee, me ei taha linnast välja. Maaelu on tore ja näpud mullas on hea, aga reaalselt tähendaks see transpordivahendiga pendelrännet maa ja linna vahel… Õnneks on Tartus neid aianurgakestega kohti ka linnas sees mitmel pool.

    Luize, ei saa lasta maakleril niisama lihtsalt osta, st siis on vaja teha mingeid notariaalseid volitusi, mida meil pole. Pealegi – oma silm on kuningas.

    Maria, meil ongi nii kurb seda Tallinna korterit müüa… Tegelikult rohkem kurb, kui alguses arvasime. Aga alternatiivid – maamaja Läti piiri ääres ja/või suur korter Tartus – on ikkagi praktilisemad. Lähema 15 aasta jooksul pole seda ju kellelegi vaja (Marta alles 3 aastat vana) 😉

  9. Palju ühe korteri sissemakse peaks umbes olema? 10%?

    Ma arvan, et kuna te tegelikult ju ei tea, kauaks Tartusse jääte, siis kas on ikka mõtet osta…? Ja see Tallinna korter on tõesti väga armas, kinnisvara kui investeering on ju pikaajalisemalt tulusam. Pealegi, selle välja üürimisest koguneks 15 aasta peale päris mõnus summa…

  10. Tegelt olen sinuga nõus. Et hetkel pole seda korterit veel kellelegi vaja.
    Ag anoh.. Mina siin mõtlen oma korteri peale ja ei näe lähima 10 aasta jooksul või rohkemgi veel uut võimalsut korteri ostmiseks. Aga noh.. kes teab kes teab.. Ja see olen mina 😀
    Teile edu otsustamiseks. Kuigi osta soovitaks ikkagi. Isegi kui algul üürite.

  11. Tiia, miinimum sissemakse juhul, kui lisatagatist ei taha pantida, on 10%, kui saab Kredexi käendust (ja meie saame, noor pere). Teine variant on 30%, siis ei pea maksma Kredexi vormistamise eest ekstra.

    …Aga Valgevase korteril on tänasest OSTJA olemas. Ok, alla pole veel kirjutatud midagi, aga pakkumine on ja notariaeg on.

    Vahepeal tekkis siis selline mõte (pärast seda, kui suured müügil olevad korterid sai läbi vaadatud ja kõik olid kas liiga kallid, liiga koledad või liiga ahiküttega ;), et kui hoopis kombineeriks:

    – ise asume üürima, aga 3toalist,mitte suuremat,
    – sinna võimalikult lähedale aga ostaks nö kööktoa, stuudio, millest teeksime kontori ja mille saab alati vajadusel väga lihtsalt välja üürida.

    Näiteks selline kombinatsioon (jah, ma pole ka uhiuue Kroonuaia maja suur fänn, aga selle asupaik on meile väga hea):
    -see 3toaline üürida
    http://www.city24.ee/kinnisvara/korter;jsessionid=CB73A97955300F148620F389E592332E?a&pageId=4&objId=SearchObject&stateId=ShowOne&eventId=%20&show_reo_id=319503

    -ja sinna kõrvale osta selline pisike, väga lihtsalt kontoriks kohaldatav:
    http://www.city24.ee/kinnisvara/korter;jsessionid=66FF0FDD760F905279A10035C5BDEB26?a&pageId=4&objId=SearchObject&stateId=ShowOne&eventId=%20&show_reo_id=255107

    …viimase saab Tartust lahkumise korral alles jätta, sügisest suve alguseni välja üürida mõnele tudengile, aga suviti hoida alles enda jaoks kasutamiseks.
    Selline kombo tundub praegu hea mõte. Ja siis jääks ka piisavalt raha, et ka maamajasse ehk mu isakoju meie toad välja ehitada.

    Tegelikult on ikkagi nii, et me peame terev hunniku asju lihtsalt oma silmaga üle vataama ja oma ninaga üle nuusutama. Aga kodutöö tuleb ikkagi teha.

  12. Toivo, ise oled roheline, ma loodetavasti ei pea pikalt seletama, miks pendelränne keskkonnale hea pole! 😉
    Kui ikka täie kohaga maal elada ei saa, kui on vaja pidevalt linnas käia koolis, sõprade juures, töö asjus, siis on mu meelest õige elada linnas.
    Lisaks see, et Justin on praegu nii väsinud sellest pidevast istumisest “kodu” ja “muu elu” vahel, iga jumala päev istub ta mitu tundi, et kodust tööle ja tagasi saada. Ei. Me tahame oma kodu muu elu keskele ja seal ringi kõndida.
    PS Auto ostame ilmselt küll, aga nädalavahetustel vahel rahvast täis masinaga Eestimaa avastuse reisideks. Igapäevaelu tahaks aga elada, ilma transpordivahenditest sõltumata… Ja soovitan seda kõigile siinsetele lugejatele.

  13. Ok, tühi maja pqltsamaal, ainult et esteetidele ei sobi.
    Muidu elementaased elamisasjad sees olemas.
    Vanainimene majja sisse ei surnud, nii et halba aurat ka pole.

  14. Kui siuke variant töötaks, oleks muidugi ideaalne üürida Tallinna korterit välja, maksta selle üüriraha eest Tartu korteri laenu ja lõpuks oleks kaks korterit ikka enda omad. A kui ostja juba olemas, mitte üürija…

  15. Notsu, nojah, see kõlab teoorias hästi, aga kui arvutama hakata, ei tuleks tegelikult välja… Toimiks ehk siis, kui Tartu hinnad oleks Tallinna omadest palju odavamad (aga ei ole) ning kui meil poleks Tallinna korteril üldse laenumakset  (aga on, kuigi jah, väiksem kui üür).

    Lassie, see kilakola Põltsamaal võiks isegi meid oodata. Mul on kilakola ootamas ka sealsamas lähedal Suure-Jaanis ja peame sinna autoga minema (elasin neli aastat tagasi seal mõnda aega tädi juures ja siiani on veel asju seal).

  16. Epp, see maja on konkreetselt ikka Kroonuaia tänava ääres, Lepiku tänava otsas lihtsalt. Pildid on nad kavalasti teinud, jääb mulje, nagu oleks kena vaikne paik.

  17. Luize, See konkreetne maja, kus korterit üüritakse, asub Lepiku tn ääres. Ja kuna aknad on veel hoovi poole, on siin ikka väga vaikne ja rahulik (tean, kuna elan ise siin). Ja elu on tõeliselt mõnus ja autovaba.

  18. Lisan veel niipalju, et kokku on uusi maju kolm, millest üks asub tõesti Kroonuaia tänava ääres, kaks aga mitte. Majade vahel asub aiaga piiratud sisehoov, kus on suured puud, muru ning igale korterile üks parkimiskoht. Väikese lapsega on siin minu arvates igati hea elada.

  19. See, et USAs kinnisvarakriis on, ei saa salata. Aga selle ilminguid Eestile kopeerida oleks vale. Loomulikult võib kriis alati tulla aga praegu on see ikka vähetõenäoline. Selleks peaks juhtuma midagi väga katastroofilist. Esimeseks eelduseks oleks suur sissetulekute kukkumine aga see on isegi Eesti majanduskasvu aeglustusmise puhul ebatõenäoline. Igal juhul osta, sest kui ka hind üle paari protsendi ei tõuse, siis on see ikka parem kui raha mõttetult musta auku ehk siis üüri paigutada.

  20. Siin käib läbi roonuaia või Lepiku tänava maja. See tekitab kohe nostalgiat kooliaja järele. Lepiku tänaval (üsna alguses) on üks põlispuumaja, millega mul olid 10. ja 11. klassi poisina väga tihedada sidemed.Seal elas koolipõlves oma tädi juures minu senini parim sõber, klassivend ja emeriitprofessor Ants Tuulmets (olime 1. keskkooli, praeguse Treffneri poisid,muide viimane poiste lend (1954). Sama maja katusekorrusel aga väga hea sõbranna Helmi.

  21. kui jutt Lepiku tänava äärsest majast on, siis igati nõus eelkirjutajatega ja lisaks veel et tänav on küll auklik aga lubatakse munakiviga katta ..

    maja ise vaikne, Kroonuaia tn. müra ei kosta üldse, plussiks ka suur panipaik keldris

    mnjah, nii võib blogiomaniku ülemiseks naabriks saada 🙂

  22. Olen elanud Tartus Kroonuaia tänaval ja sellest on ainult head mälestused. Kesklinn on lähedal, Lepiku poolses otsas veel Toomemägi ka varemete ja kõige muu ilusaga. Ja mõtle kui lähedal Martal on talvel Kassitoomel kelgutamas käia! 🙂 Pealegi Supilinn kui elukeskkond peaks sulle, Epp, vägagi sobima (on selline ebastandardne ja looduslähedane).

  23. Maha müüa jõuab alati – see tuletab meelde, et kui korterit on pärast väljakolimist üürikana peetud, siis tuleb riigile müügitulu pealt tulumaksu maksta. Maksuvabalt saab müüa ainult oma peamist alalist elukohta. Natuke vingerdmisruumi muidugi on, aga see asi võib lõpuks keeruliseks minna.

  24. Ma uurisin ka seda teemat nii maksuameti kodulehelt kui kinnisvarafoorumitest ja sain nii aru, et me ei pea selle müügi eest tulumaksu maksma, sest see ongi meie Eesti alaline elukoht. Me oleme seal elanud, Eestis käies ka seal peatunud ja ka nüüd tagasi kolides kuni müümiseni elame seal.

    See probleem tekib ilmselt pigem neil, kel nimel rohkem kui üks eluase ning siis müüma hakkavad.

    Muidugi, kes teab, äkki tulebki mingi jama sellest va blogipidamisest? ;(

Arhiiv

Viimased kommentaarid

Sliding Sidebar