Väljavõtteid juudiraamatust

Lisa kommentaar

Kommenteeri külalisena

 1. Tal on ka vastus sellele küsimusele, et miks ei taha juudid unustada mineviku musti lehekülgi. “Kui meie unustaksime ajaloo, vajuks kogu inimkonna mälu katus kokku.”

  Mulle ei meeldi eriti see juutide halamine, kuidas neid kunagi tagakiusati… On olemas palju teisi rahvusi, kelle kallal tarvitati sellist vägivalda ja genotsiid oli kordi jubedam, aga nemad ei röögi seda meedias ja igalpool, et oh kui karm ja kurb ja masendav elu meil ikka on või oli.

 2. tegelikult olen ma sällyga nõus. Üks rahvas ei ole teistest parem, et saaks öelda, et genotsiid mõne rahva kallal oleks hullem kui mõne teise rahva kallal. Ei hakkagi rohkem ütlema, see võtaks palju aega, aga tulin laua taha teiste plaanidega ;-).

 3. Ka mina olen Sälliga ühel meelel. Meenutagem kasvõi armeenlaste ajalugu. Või kurdid. tsuktsid… Ma tekitan seltskonnas alati ebamugavustunde kui hakkan pärast nn tsuktsianekdooti seletama nende anekdootide tegelikku tagamaad . Suur vene rahvas ja väike, oma kodumeed armastav ja vaieldamatult kõige kultuursem põhjarahvas, kelle maal olevaid maavarasid Venemaa ihaldas. Loomulikult on see naeruväärne, kelle kodu sa hävitad…

 4. Toda Sälli ja Mirri viidatud Aja lugu, arvan, võib iga meist oma suguvõsa loost leida… Alustagem pääle Põhjasõjasest ajast (varasemat võib leida vaid kummalistest unenägudest, paraku) — arhiivid on avatud kui tahta teada.

  end usu —
  usu
  pole parem sinust
  vend

 5. Nägin kord tshuktsidest filmi – elasid lagunenud viiekorruselistes paneelmajades roostetanud raudaedade taga, keskmine eluiga 35 (!) aastat, käisid väikese puupaadiga merel vaalu püüdmas ja kui ühe kätte said, siis väärtuslikum osa vaalast viidi küla vanimale elanikule, kes oli 66-aastane. Nende varase surma põhjustab ohjeldamatu joomine.
  Aga mis värk siin NY-s nende juutidega on, pole ma veel aru saanud. Neid on igal pool ja nende firmas karjääri tegemise ainus tingimus on see, et pead olema ise ka juut.

 6. Õige on, et juudid pole ainus tagakiusatud rahvas. Aga see ei tähenda, et nad ei võiks oma rahva kannatustest rääkida ehk raamatuid välja anda.

  Erinevalt armeenlastest, kurdidest, tshuktsidest või kasvõi eestlastest ei ole juute kusagil eriti sallitud. Võinoh, ütleme nii, et eestlane on omal maal olnud taga kiusatud ühe-kahe kiusaja poolt, juut igal pool mujal ka. Ehk mustlasi annab vast nendega võrrelda.

  Juutide kultuur on vana, väärikas, traditsioonidega ja väärt elus hoidmist. Kellelgi ei tohiks ütlemist olla rahva kohta, kes tahab oma esivanemate traditsioone elus hoida.

  Samas, kes on juutidega kokku puutunud, isiklikult ma mõtlen, see teab väga hästi, et neil on see tagakuisamise-asi väga sügaval hinges. Aeg-ajalt tekib lihtsalt selline tunne, et sina isiklikult oled ka vastutav kogu selle jama eest, mis taaveti rahvale eales kunagi juhtunud on. Võibolla see ongi põhjus, miks tekib vastumeelsus. Nö kollektiivne ebamugavustunne.

 7. no aga kes siis halama peab, kui mitte rahvus ise. keegi teine sinu eest ei hala. kuni armeenlased kisa ei tõsta on türklased õiged mehed

 8. Nõuka ajal oli Pärnu, minu sünnilind suviti alati juute täis, mäletan mitmeid värvikaid kujusid, kelledest võiks lõpmatult rääkida. Üks asi, aga mis meelde jäi oli põhimõte kuidas juudid lapsi kasvatavad. Lapse igale ka kõige rumalamale küsimusele vastatakse rahulikult ning põhjalikult .Oli teada, et juudid abielluvad valdavalt omavahel (selleks käisid ringi albumid pruudikandidaatide parameetritega.) Veel on teada, et juudisoost abielumehed pidid ka vaatamata suhteliselt harvadele abielulahutusele jääma seotuks eelmiste peredega. Teie kes te USA.-s elate, vaadake muuseumides juudi peresid, on õpetlik.

 9. no armeenlased halavad ju. Aga sellel ei ole sellist kõlapinda. Kellegi halal ei ole. Juutide halal on, sest nad on juudid. Osavad-targad-kavalad-kokkuhoidvad. Sellepärast ongi neil läbi ajaloo teiste rahvaste seas probleeme olnud – nad peavad ennast paremaks – ja seda ju ei sallita.

 10. Luize räägib, et juutide kultuur on vana, väärikas, traditsioonidega ja väärt elus hoidmist. Luize, kas eestlaste, armeenlaste, mustlaste, maride vt kultuur jne on vähem väärikas? Mis asi on kultuuri väärikus, traditsioonid jms…? Milline kultuur on väärt rohkem elus hoidmist kui mõni teine?

  Tean seda, et armeenlased on oma rasket saatust mitmeid kordi rohkem kurtnud (raamatud, konverentsid jne) kui mõned muud rahvad. Kuid samas pole armeenlaste hääl paraku nii kõvasti kõlanud….

  Mul on juutidega piisavalt palju tegemist olnud ja üks asi, mis sellest suurest ja sõbralikust (suhtlemisest) meelde jäänud on KOHUTAVALT suur ego ja teiste rahvuste (loe: ka eestlaste) halvustamine. Kuigi, eks iga rahvuse seas kohtab igasugu frukte… Aga see pidev hala ja nn kohustusliku süütunde tekitamine ajab kopsu üle maksa.

  Paar aastat tagasi, Portugalis, kohtasin ma sakslannat (36) kes ei JULGENUD oma kodumaa ajaloo kohta mingit (selget) seisukohta võtta, sest teda oli koolist alates õpetatud, et sakslased peavad tundma suurt süütunnet. Teda pani mõtlema, et milles küll tema süü seiseb ja miks tema seda taaka kandma peab!? Kas siis kõik sakslased on (olid) halvad ja juudid head? See siis selleks.

 11. Hei kõigile 😉
  katkend msn-vestlusest äsja:

  Epp says:
  lugesin. Ma ise praegu mõtlen, et kas öelda midagi… sest kui juba alustada, siis oleks nagu tohutult palju öelda… Võibolla hoian eraldi postituseks.
  Epp says:
  Nt see, et eestlastel on juutidega samu jooni (heas mõttes) jne.
  Epp says:
  …aga praegu pean kirjutama Rohelise Värava lugu, pole aega.

Arhiiv

Viimased kommentaarid

 • helle on “Maal mamma juures”Mari on suur lugeja ja terane, sai ikka aru. Vahel me arutame temaga igasuguseid lendsõnade, vanasõnade ja kõnekäändude tähendusi. Ta mõnikord ise küs…
 • Epp Petrone on “Maal mamma juures”Siin kirjutatakse, kuidas lapsele oli see murdekeel meeldinud :). http://blogistaja.wordpress.chttps//bloom/2020/12/22/epp-petrone-maal-mamma-juures/
 • Epp Petrone on “Maal mamma juures”Jaa, ta rääkis kirjakeelt ("tüti" ütles ta küll, aga see polegi vist murre, nagu selgus). Ega see polegi 100% meie mamma. Ja tundus hea võimalus propa…
 • helle on “Maal mamma juures”Kinkisin Marile jõuluks selle raamatu ja ise ka lugesin. Tore ja väga hääd pildid! Aga mul tuli üks mõtteke, üldse mitte paha pärast: sa paned mamma s…
 • Mirjam Burget on Lugu naabritest ja minust, 1Kuidagi tuttavad on selles loos mõned kohad. Miks Eestis naabrid küll üksteise peale kurjad on? Minu unistus on ka head naabrid, aga kahjuks, püüa pal…

Sliding Sidebar