Kaalujälgimisest Ameerika moodi

Lisa kommentaar

Kommenteeri külalisena

  1. Mis neis ameerika toitudes on, et juba paariaastase sealoleku ajaga kehakaal t6useb nii, et vaja kaalujälgijatega ühineda? Bill Bryson kunagi kirjutas, et v6rreldes nt Euroopa toiduga tundub Ameerikas k6ik “plastic” olevat, on see nii v6i?

  2. Meerikamaa kõigis toitudes on suhkur minu arvates täiesti kohustuslik koostisosa. Mäletan sealelatud ajast, et ostetud peekoniviilud maitsesid peale praadimist totaalselt valesti. Vaatasin pakile – SUHKUR lisaainena. Peekonis!!! Edaspidi ostsime ühe konkreetset pakikest peekonit, millel peal suur kiri “NO SUGAR ADDED”. Otsisime poest suhkru- ja meevaba sinki.

    O tempora, o mores. Aga enamus sinke olid suhkruga, leivad-saiad-küpsised-koogid etc etc etc.

    Lisaks kohutavad kogused paneeritud ja friteeritud toitu, õli, majoneesi, ketšupit ja neid sisaldavad kastmed. Ettekujutus “lahjast” salatist cole slaw nime all – majonees (magus!), mille sees kapsas ja porgand, kogust pakuks 50-50.

  3. Mis guugel, tegelt on see väga lihtne. Kuna üks nael on 0,45 kg, siis jagad naelad esmalt kahega ja siis võtad järelejäänud arvust veel umbes 10% maha. Ongi suhteliselt täpne tulemus käes. Absoluutselt peastarvutatav. 118 puhul annab siis see 59 – 6 = 53. Küll poolekilose eksimusega aga noh, juhuarvutusteks piisav.

  4. Audioraamatu kuulamiseks peab küllalti ühtlaselt vaikne keskkond ümberringi olema. Kuskil tänaval on suht lootusetu proovida jutustatavasse süveneda. Nii kui suur auto mööda sõidab, siis tekib kohe küsimus, et mis ta seal nüüd vahepeal ütles? Tänavamüra tõttu jäävad lihtsalt osad sõnad kuulmata.
    Eestikeeles on päris huvitav projekt nimega “Ööülikool” (http://www.ylikool.ee/) mida ma olen jooksmas käies praktiliselt kõik osad ära kuulanud. Nad on seal mõnusalt umbes tunni aja pikkused ja täpselt paras kestvus üheks rahulikuks jooksutrenniks.

  5. Epp, see on sul võrratu koht, kus kirjeldad, et uks on poikvel ja sealt tuleb häid lõhnu jne. Ma tõesti tundsin neid…

  6. minu teooria on see, et ameerika toidud on sailitus- ja lisaaineid tais topitud ja see soodustab kuidagi kaalutousu. mina naiteks votsin kohe siia tulles ca 5 kilo juurde ja maha ei saa seda kuidagi. ja ei ole ju normaalne, et piim sailib kuu aega? raakimata sellest et ta maitseb teistmoodi. eesti moodi maitseb orgaaniline piim, nagu ma avastasin. viimasel ajal olen poes kaies ainult seda ostnudki, teinepool pidi kyll kassas shoki saama kui avastas et kaheliitrine pakk maksab peaaegu 4$, mis on 2 korda rohkem kui tavaline piim. aga seda olen viimasel ajal kyll marganud et orgaaniline piim millegiparast kaob kodust kylmkapist palju kiiremini kui tavaline :).

  7. Suhkrust hullem pidavat olema paljude toitude lahutamatuks koostiosaks olev “high fructose corn syrup”.

  8. Jah, interneti abiga saab muidugi naelad kilodeks kõike ümber arvestada.

    Aga see ühest kultuurist teise kolimine toob vist välja, mis tüüpi inimene on. Üks on ratsionaalset tüüpi (Sverik, Aabram), kes tahab luua konkreetsed seoses eelmise kultuuri ja uue kultuuri vahel. Kui õues on 50 fahrneheiti, kui palju on see celsiuses? jne.
    Teine tüüp on intuitiivne, või kuidas iganes seda nimetada. Lapse moodi lähenemine. Sul lihtsalt tekivad mingit tugipunktid uues kultuuris ja nende ümber tekitad seosed, ilma et täpselt mõõdaks vanaga. Ahaa, tookord soojal kevadpäeval oli 50 kraadi, nii et kui täna on 40, siis on mõnevõrra külmem…
    Ja samamoodi naeladega.
    Vist on ka keelega sama. Olen kohanud inimesi, kes tahavad kõikide uute sõnade tähendusi kontrollida sõnaraamatust, mina tavaliselt lasen lihtsalt sõnal oma kohale sobituda uues keeles ja kontrollin täpset vastet siis, kui tõesti vaja.

    Aga võibolla võib seda hoopis laiskuseks nimetada ;)…

  9. Ja mina olen ka kindel, et säilitusained lisavad siin kehakaalu.
    Kes tulevad Eestist külla, need imestavad ikka, et miks siin kõik poest ostetud toidud nii magusad on! Mitte ainult sink või makaronid, ka shokolaad on magusama maitsega.

    Siin on üks lugu, mille ma USAst, toidust ja ülekaalulisest kirjutasin http://www.sloleht.ee/2005/03/23/tervis/171728/
    Mainin ka siin kaalujälgijate gruppi, käisin seal koos Justini emaga esimesel New Yorgi kevadel kaks korda kaasas. Aga sinnapaika see tookord jäi…
    Lisaks mainin seal loos igasuguseid huvitavaid asju nagu maooperatsioon ja Biggest Looser telemäng…

  10. Sõnade ja numbritega on erinev – kui sõna saad sa kontekstis kasutada ja kontekstist mõista ka tõlkimata, siis antud juhul selle mammi kaalu pole kuidagi võimalik kontekstist tajuda 😛

  11. …kusjuures kirjutades ma ka mõtlesin, et vist on loser. Aga kiire on…
    Point well taken.

    118 naela on umbes 50 kilo. Pisike, õbluke ja väga heas füüsilises vormis naisterahvas on see Justini vanaema.

  12. Mida mul enda lapsemeelsuse kaitseks öelda on? Mulle on alati matemaatika meeldinud? Uute tugipunktide leidmiseta ei saa minagi hakkama. Iga päev on siin saarel +2 C, aga vahel on mütsiga külm ja vahel mütsita palav. Mine võta siis kinni.
    Ja Aabram, minu meelest oli kehakaal küll kontekstist tajutav – “vähe” 🙂

  13. +2 C tundumine sooja või külmana suhtub ilmselt tuule kiirusest ja õhuniiskusest. Mina vaatan meie kandi ilma leheküljelt, kus on ära toodud temperatuurid nii fahrenheitides kui celsiuses ja lisaks veel on lahter “feels like”, kus on siis arvutatud, et millisena hetketemperatuur tundub (nii F-des kui C-des). Praegu näiteks on Astorias (New York) temperatuur 5C (41F) ja “feels like” 3C (38F), sest õhuniiskus on 41% ja tuult on 9 miili tunnis 🙂
    Kehakaalust ja tahtejõust – mõned aastad tagasi Eestis olles käisin hoolega trennis, magusat ja rasvast ülearu ei söönud ja kehakaal tõusis aastaga 20 kilo. Selgus, et kilpnääre oli vahepeal haigeks jäänud (mul oli väga stressirikas periood ja mu keha nõrk koht tuli ilmsiks) ja kogu mu sissesöödud energia jättis keha kasutamata ja panin rasvana hoiule. Jõudu jäi järjest vähemaks – ma ei suutnud enam isegi turiseisu teha. Ma polnud elu sees haige olnud ja nii läks terve aasta enne, kui ma sain aru, et miskit on valesti. Arvasin ikka, et liiga vähe teen trenni ja liiga palju söön. Arst keelas kohe igasuguse trenni ja päikese käes olemise ära ja pidin tablette hoopis võtma hakkama. Aasta pärast lubati jälle trenni teha ja siis läksin shapingusse – kuu aja pärast jõudsin juba raskemaid harjutusi teha ja kilod hakkasid ka kaduma.
    Nii et alati ei olene asi tahtejõust, oma keha peab rohkem jälgima. Vahel on võimalus, et hormoone on üle või puudu ja tasakaal paigast ära. Aga et kehakeemia korras oleks, tuleb elada rahulikku ja õnnelikku elu – vahel päris keeruline ülesanne 🙂

  14. Teine häda, mida ameeriklaste kaheldava väärtusega toit tekitab, on suhkruhaigus muide. Sest suhkru asemel kasutatakse enamus toiduainetes odavamat varianti, sedasama “high fructose corn syrup” (mida ma tõlkida täpselt ei oska). See pidavat sassi lööma inimorganismi loomuliku talitluse – tekitama kehas liigset insuliini (on see sõna eesti keeles?) ja ei teki täis kõhu tunnet, nagu normaalse toidu puhul. Ega siin muidu vajalikke toitaineid ja vitamiine toidust kätte ei saa, kui vitamiine tablettidena ei söö. Tuleb ka endal moosikeetmine ja küpsetamine uuesti käsile võtta…

  15. Eppp, issand jumal!!! Sa sööd ju orgaaniliast toitu! Ning sa veel promod ka seda, ega nad siis ometi ka sinna sisse suhkrut ei pane? Suhkrust on siin juttu, http://anahata.imelaps.ee/suhkur/ ja pikalt ning põhjalikult.
    Ma juba ammu enne selle tektsi leidmist kasutasin vaid naturaalset suhkruroo suhkrut, selle tekstiga sain innustust juurde. Magusat enam ei söö kodust väljas. Seega kokkan tihti erinevaid kooke ja maiuseid, siis vähemalt tean, mis sees on. Nojahh, kuna ma liha ei söö, siis see eeldab tervislikku toitumist, ning kilode probleemi pole. Ning jooksmas, pärast meditatsiooni laagrit, käin hommikul, kuid vaid mõned meetrid, mis piisavad, et kaalu hoida normis. Seega leian, et piisab tervislikust toitumisest, ning väheset liikumisest.. ei pea hakkama punkte kokku lugema ja arvutama… aga eks igaüks peab leidma oma.

  16. Kui sa vanasti Eestis kaalujälgimises käisid, palju siis alla läks kaalu? Olgu kilodes või naelades 🙂 Lihtsalt huvi pärast küsin, no et palju sul siis tahtejõudu oli…

  17. Nojah… Ega see saladus just ole…
    68 kg pealt 54 kg peale, seega 14 kg ja ajavahemik oli augusti lõpust detsembri lõpuni ja aasta siis oli 1998.
    Siis aga tulid jõulud ja algas allakäik…
    Üleeilse seisuga kaalusin 67 kg. Pikkust on 167cm.
    Vot nii, mu leedid.

    Väike-Mari postituse algus tuletab mulle kiirelt meelde, mis maal sa elad 😉 Mamma mia!
    Mahetoidus ehk orgaanilises toidus ei pruugi suhkrut vähem olla. Aga ostes tead, et kõik on säilitusainete ja GM vaba ning kasvatatud mahedate väetistega.
    Magustamiseks eelistan mina mett või mahla. Ja keemilised suhkruasendajad… Neid mina eriti ei usalda.
    Üks hea harjumus, mis mulle esimesest kaalujälgimisest külge jäi – kohvi ja teed juua ilma suhkruta (ohtra rasvavaba piimaga).

  18. mis kvaliteediga on Brooklynis teie kraanivesi? just lugesin eestis joogivee probleemidest ja vee halvast maitsest.

  19. Minu meelest on toitumine USA-s lihtsam kuna koikidel pakenditel on peal “serving size” ja kui palju kaloreid see “serving size” annab. Nii et alati voi kahku arvutada kui palju kaloreid just alla neelasid. Ka on tapselt kirjas palju proteiini, vitamiine jne selles servingus oli. Probleemsem on et eriti Laanepool ei ole uldse mingit liikumist ku ise selleks aega ei vota ja seda enda paeva sisse ei ehita. Samal ajal spordiklubid on vaga odavad – meie pool alates $18 kuus mille eest tee treeni hommiku kella 5 kuni ohtu 12 kui tahad voi mones kohas isegi 24/7. Minul pole kull kaaluga mingeid probleeme olnud kuna arvutan kalorid kokku ja “poletan” liigsed trennis…

  20. Usa-s s6ltub kehakaal ka suuresti sellest, palju sa kodust v2ljas s99d. Nn. “greasy spoon” on eesti toiduga v6rreldes lihtsalt jube. Mina v6tsin esimese 6 kuuga ca 8 kilo maha sest midagi polnud syya – k6ik toiduained olid magusad. Minu 6nneks olen leidnud poed, kus ka suhkruvaba kraami myyakse.
    Epule vihjeks – Trader Joe. Aga nende shokolaadist hoia parem eemale – liiga hea on teine:)

  21. Aivar – noid Euroliido joogivee uurimusi & aruandeid parem ära loe. OK, on õige, et meil on palju vee ja kanalisatsioonita metsatalusid ja äärelinnu. Aga EL põhiline virin meie pihta tuleb sellest, et Eesti joogivesi (eriti põhjavesi) on KARE. Inimesele on see kahjutu ja mittetuntav, aga majapidamismasinad lähevad katlakivist varem umbe kui “tohiks” ja seega on EL tootjatel garantiikulud liiga suured. See on aga vastuolus kaupade vaba liikumise põhimõttega. Vot nii.

  22. Tere Epp,

    ka mina olen juurelnud, et mis see on, mis ameerika söögi juures paksuks teeb. Minu enda kogemus oli elades-töötades pool aastat Bosnia-Herzegovinas, USA sõjaväelaagris. Söök, mida sealses sööklas pakuti, transporditi kohale otse USAst (seega võib arvata, et see oli tulvil säilitusaineid). Esialgu olin väga hädas, sest minu seedimine lihtsalt tõstis käed ja andis alla – st jäi lihtsalt seisma, mis muidugi juba viitab sellele, et midagi pidi selle söögiga väga teisiti olema. Ja kui sellest üle sain, siis võtsin 2-3 kuuga juurde 9 kilo. Kuigi enda arust sõin tervislikult – pearõhk ikka köögiviljal ja puuviljadel, liha ei söönud üldse. Ja sportisin ka, iga päev 5 km jooksu, lisaks jõusaalis võimlemine.
    Ometi kaal kasvas.
    Eestisse naastes õnneks aga suurem enamus ikkagi kadus jällegi, ilma suuremaid pingutusi tegemata.
    Aga oli see toit seal nii säilitusaineterohke, oli seal kasutatud ohtralt GM toiduaineid (ilmselt) või tegemist siis suhkrurohkusega toidus, ma ei teagi. Selge on aga see, et hästi sealne söök mulle ei mõjunud.

    Aga kui kunagi hiljem NYs viibisin (küll lühemat aega ka) siis ma ei märganud kaalukasvu. Tõenäoliselt kuna suurema osa ajast einestasin sushihouse´ides või sai ise kokatud mingeid hiinalinnast ostetud oivalisi mereelukaid ja juurikaid.

    Tervisi Ameerikamaale ja aitäh toreda lugemise eest, mida Sa pakud!

  23. Mis asi on katlakivi? Tähendab, ma tean milline ta välja näeb ja ma olen ju näinud mis jäljed ta igale poole jätab ja masinaid lõhub aga mis asi see on? Ja miks on see pobleemiks just baltimaades? Kas lääneriikides puhastatakse see kuidagi veest välja või seda siis ei olegi naturaalselt vees. Ons see eestis laialt leiduva paekiviga seotud? On ehki keegi geoloog kes neid asju teab? Igatahes sageli on eesti vesi nii halb, et vastik on sellega isegi hambaid pesta. Dushi alt tulles on juuksed karedad nagu … Probleemid veega on minu meelest eestis tõsised ja erilist progressi selles suhtes ma vene ajast saati näinud ei ole.

  24. to Kah eestlanna USAs –
    samas on see serving size üks lahe lõks. Laisk ja paks inimene loeb, et äh, ainult 70 kalorit – ega süvenegi, et see käib vaid 1 teelusikatäie kohta!

    Samas muidugi annab see info neile, kel enesedistsipliin, head võimalused oma kaloreid jägida.
    Eestis on mu mäletamist mööda info antud 100 grammi kohta? See aitab võrrelda asju poes (nt milline magrariin annab vähem kaloreid), aga samas on raske teada saada kodus, et paju siis ikkagi selles 1 tl on.

    PS. Mina pole neid asju kunagi viitsinud täpselt arvutada nii-ehk-naa. Ma olen intuitiivne kaalujälgija 😉

  25. Häh, Epp, täiesti ebaaus!
    Loen ja arvutan, et mina, kes olen sust natuke pikem ja kaalun natuke rohkem, peaksin piltide peal ka sama hea välja nägema, aga millegipärast ei näe sugugi! Kui see ei ole ebaaus, siis ma küll ei tea, misasi on! 😉

    Aga tegelikult mulle tundub, et mul hakkab see ma-kaalun-liiga-palju periood üle minema… see algas umbes poolteist aastat tagasi, kui hormoonide närimisega tõesti üsna hoogsalt juurde võtsin. võibolla olen lihtsalt liiga närviline.

  26. Luizekene, ega ma siis halbu pilte internetti üles pane…

    Mul oli vahepeal see kaalun-liiga-palju periood täiesti läbi.
    Aga siis mõtlesin: kas tahan lõpetada nii, nagu Justini ema. “Ma ei märganudki, millal see juhtus, et ma ülekaaluliseks muutusin.” Ei taha. Ja praeguses seisus (vanus, kaal, vaba aeg) on mul ikka päris lihtne ühe hooga end kätte võtta.

  27. Otsisin veidi linke teemale “vee karedus”.
    http://tarbijakaitse.ee/modules.php/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=988
    http://www.esten.ee/omaehfoorum1.htm
    http://www.schottli.ee/index.php?main_id=26

    Ja sain teada:
    – on karbonaatne karedus (sisuliselt “lahustunud lubjakivi”) ja mittekarbonaatne (igasugune muu solk).
    – karbonaatne karedus EI OLE kahjulik, tarbijakaitse kirjutab suisa, et on kasulik.
    – jah, selle eemaldamiseks (vee pehmendamiseks) on palju erinevaid viise ja seda tehakse.
    – katlakivi tekitab just karbonaatne karedus. kuumutamisel “karedus” sadestub ja nii see katlakivi tekib.
    – vastik maitse tuleb aga mittekarbonaatsest karedusest – rauaühendid ja sulfaadid ja muu.

    Vee maitse kohta mäletan ülikooli-aegadest seda, et:
    Tallinlased kirusid, et Tartu vesi on nii vastik ja rauane, et ei kõlba juua.
    Tartlased kirusid, et Tallinna vesi on nii vastik ja kloorine, et ei kõlba juua.
    Puha harjumuse asi, et kes mis kõrvalmaitsega lapsepõlves kokku on puutunud.

  28. Ahjaa, Aivar, sa küsisid ka meie vee kohta. Ma pole seda maitsnudki – joome poest ostetud vett. Aga küllap ka siin on nii nagu Tallinnas-Tartus, et oleneb kohast – midagi üldistada ei saa. Meil Long islandi edelatipus pesed sa kraaniveega pead ja juuksed on pehmed ja ludus, siis sõidad poolteist tundi põhja poole Justini vanemate juurde ja pesed seal – juuksed on kõvad ja kohevad. Proovisime seda eksperimenti sama shampooniga. Aga mis me sellest järeldame? Mina küll ei tea.

  29. Pingback-viide: vegas hotels
  30. Pingback-viide: phentermine on line
  31. Pingback-viide: world cup draw
  32. Pingback-viide: online casino gaming
  33. Pingback-viide: credit card company
  34. Pingback-viide: virginia beach hotels
  35. Pingback-viide: canadian online pharmacy
  36. Pingback-viide: citalopram
  37. Pingback-viide: fico score
  38. Pingback-viide: car loan
  39. Pingback-viide: acne treatment
  40. Pingback-viide: buy shoes
  41. Pingback-viide: Bob Stuart
  42. Pingback-viide: 3
  43. Pingback-viide: meilleurs casinos en ligne
  44. Pingback-viide: top promotions en ligne
  45. Pingback-viide: tragaperras web
  46. Pingback-viide: texas hold em poker
  47. Pingback-viide: cingular ringtones shop
  48. Pingback-viide: cash loan payday till
  49. Pingback-viide: cash till payday loan
  50. Pingback-viide: free alltel music ringtones
  51. Pingback-viide: polyphonic ringtones t720
  52. Pingback-viide: la règle du jeu du poker
  53. Pingback-viide: cingular go phone ringtones
  54. Pingback-viide: juegos poquer
  55. Pingback-viide: poker sin dinero
  56. Pingback-viide: juego seguro web
  57. Pingback-viide: music nextel real ringtones
  58. Pingback-viide: poker online italiano
  59. Pingback-viide: slots spielen gratis
  60. Pingback-viide: poker reload bonus
  61. highcut thong http://www.indianpad.com/user/xxxvideo hard core gang bang porn [url=http://theporncollection.info/pre-teen/teen-strap-on-lesbians-free-video ]filipina teen whore sex [/url] teen anal sex sample
    free french teen nude beauty pageants http://www.indianpad.com/user/adultvideo ensayo de traccion nylon 66 [url=http://adultusa.livejournal.com/2581.html ]gay teen sex shower [/url] young masturbating teens xxx
    tits exposed in public http://freexxxadultpasswords.info/fetish/t-girl-hosiery-fetish shemale cloths [url=http://adultusa.livejournal.com/1747.html ]ways for pree teen make money [/url] sexy tammy dallas escort
    free porn videos online http://adultusa.livejournal.com/2953.html teens black desks [url=http://www.indianpad.com/user/adultvideo ]free porn clips of blondes [/url] anal white girl

  62. Have you ever considered about adding a little bit more than just your
    articles? I mean, what you say is valuable and all. Nevertheless just imagine if you added some great pictures or
    videos to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and clips, this blog could undeniably be one of
    the greatest in its field. Wonderful blog!

    Look into my web blog – Bubble Witch 2 Trucchi

  63. Excellent pieces. Keep writing such kind of info on your page.

    Im really impressed by it.
    Hey there, You’ve performed a great job. I’ll definitely digfg it and for
    my part suggest to my friends. I’m confident thhey will be benefited from this web site.

    My web blog Employee communications (Octavia)

  64. What’s Going down i am new to this, I stumbled upon this I’ve
    discovered It bsolutely useful and it has aided me out loads.
    I am hoping tto contribute & assist different customers lile its aided me.
    Great job.

    For a wonderful response please have a look at this bblog ::
    pure easy cleanse

  65. 新規キャッシングを申し込む際の審査が、全ての人に基準どおりの信用調査がかなり詳細にされているのです。
    とにかくすぐにでも手元にほしいという場合が、ほぼ全てではないでしょうか。このところわずか1秒だけでキャッシングできる即日が評判になっています。
    どうも近頃ではキャッシングという言葉とローンという言語の意味するところが、どちらにもとれるようになってきており、利用されるのが一般的になっています。
    すぐにお金が必要だ!なんて方は、はっきり言って、いいと思います。その日のうちに絶対に利用したいキャッシングサービスだと思います。
    即日とは、実際に申込当日に、融資決定前の事前審査に通過した場合にそこで一緒に、本人口座にお金が入る違っていたなんてのは珍しくありません。

  66. I got this web page from my pal who informed me about this web page and
    now this time I am browsing this website and reading very
    informative posts at this place.

  67. Thank you for any other informative blog.
    Where else may just I get that kind of info written in such
    a perfect approach? I have a challenge that I am just now working on, and I have
    been at the look out for such info.

Arhiiv

Viimased kommentaarid

Sliding Sidebar