Nädala teema: ameeriklased

Lisa kommentaar

Kommenteeri külalisena

  1. Kui ma kunagi ameerika maad (peamiselt Chicago ümbrust) aastal 99 väisasin, siis mul jäi ameeriklaste kirikust käimisest mulje, kus see on pigem sotsialiseerumise kui püha koht. Et kirikutes on olemas nii köögid ja puhkeruumid, kus siis pärast koos süüakse/juuakse/läbustatakse. Kas see minu mulje on petlik või võib seda näha ka muudes kirikutes?

  2. Mina ootan, et kirjutaksid gay abieludest ja Meerikast, kuidas seal diskussioon läheb.
    Shopingust muidugi võiksid kirjutada.
    Midagi Meerikamaa realiti-sarjadest – kui sa neid vaatama oled juhtunud?

  3. Teemad, mida ma su blogist heameelega loeks:
    Ameeriklased ja lapsed
    Ameeriklased ja autod
    Ameeriklased ja reisimine
    Ameeriklased ja sport
    Ameerika kool
    Ameeriklase puhkus
    Ameeriklased ja blogimine 🙂

    viimane teema on tegelt eraldi. kas uued netikeskkonnad on USA ühiskonda kuidagi muutmas? neegrit-juuti-mehhiklast-valget teineteisele lähemale toomas? mingeid piire rikkumas, teisi loomas?

  4. Lisaksin mõned veel:

    Ameeriklased ja ülekaalulisus
    Ameeriklased ja abielueelne seks (ehk siis sellest hoidumine ja seksuaalhariduse keelustamine, eriti vist pigem lõunaosariikide teema küll)
    Ameeriklased ja talv – miks Hollywoodi filmides käivad inimesed alati lahtiste hõlmadega ja ilma sallita, kui väljas on ometi pulberlumi)

  5. Ahjaa, ma ka mõtlesin, et võiks teha pisikese kõrvalepõike ja lasta Giustinol hinnata Meerikamaa koolisüsteemi, sest ta on selles ju õppinud, jah? 🙂

  6. jah, see, mis Monts seal pakub, mindki see huvitaks.

    Siis veel, mida nad omavahel RÄÄGIVAD telekast. Mitte niivõrd, et mida vaatavad või mida arvavad.
    Palju telekas on jututeema, mida nad omavahelises jutus põlastavad, aga ikka vaatavad. Mida kiidavad ja vaatavad. Palju on inimeste jutu sees telekast võetud kilde. Äkki Meeriklastel on teleka suhtes immuniteet välja kujunenud?

    Kas ja kui palju on puriste, kes telkut ei vahigi, siis omaette huvitav teema oleks Sesame Street, see on see ammune lastesaade, ja uurimused on tõestanud, et need, kes Sesame Streeti vaadanud, on koolis edukamad kui need pole.

    On sääl mõni vinge lastesaade, võrreldav Mõmmiga meie jaoks?

    Aga vaata ise, pole mina huvilisem kui mõni teine ja kui tahavad lood tulla hoopis teistel teemadel, nad kõik on voomli velkam

  7. Jah, kes on see ameeriklane, kelle elu ja maailmavaadet sa siin plaanid üldistama hakata? Ameerika, kus elanikke 300 korda rohkem kui Eestis, pole kaugeltki homogeenne ühiskond. Ma sinu asemel julgeks ehk analüüsida tüüpilist itaalia päritolu njuujorklast, aga tüüpilist ameeriklast? On sul ikka piisavalt empiirilist materjali? Ja kas selliseid üldistusi üldse on võimalik teha?

    Võta ameeriklased ja puhkus, mis siin teemana välja pakuti. Kas saab võrrelda mu ameeriklannast sõbrannat, kes igal võimalusel Euroopasse põrutab, mu teise ameeriklannast sõbranna vanematega, kellele nende tütre soov Rootsit külastada tundus nii mõttetu raharaiskamise ja turvariskina, et nad üritasid nädalaid tütart plaanist loobuma veenda – milleks Rootsi, osta parem uus telekas. Kumma suuna esindajad on tüüpilisemad ameeriklased?

    Või ameeriklased ja seks. Kas saab võrrelda mu läänerannikul elavat biseksuaalset avatud abielus sõbratari mu New Mexicos elavate katoliiklastest tuttavatega, kelle meelest abielueelne seks on patt ja kel hoolimata oma napist 27 eluaastast on kolm last, sest rasedusvastaseid vahendeid ei kasuta nad põhimõtteliselt? Nii sel konservatiivsel paaril kui tol vabameelsel tüdrukul on mõlemal suur tutvusringkond, kes elab enam-vähem samade normide järgi – kes neist nüüd on tüüpiline ameeriklane ja kes mitte?

    Ameeriklased ja lapsed? Selle New Mexico paari meespoole õel on kaheksa last. Samas tunnen ma paare, kus on üks-kaks last ja sellest vanemate meelest piisab. Ja samuti tunnen ma tüdrukut, kes lastele mõtlemise asemel plaanib endale 30ndaks sünnipäevaks steriliseerimise kinkida. On siin võimalik mingeid üldistusi teha?

    Ameeriklased ja autod? Ma tunnen meest, kes sõidab Californias oma truckiga iga päev 200 kilomeetrit tööle ja tagasi, ja samas tean ma tüdrukut, kes sõidab ainult jalgratta ja ühistranspordiga ning vihkab kõiki autoomanikke, sest autod pole keskkonnasõbralikud.

    Ameeriklased ja sport, ameeriklased ja ülekaalulisus? Mainitud truckiomanik kaalub umbes 200 kilo ja ei vaata sporti isegi mitte telekast, aga samas tunnen ma tüdrukut Michiganist, kes jookseb iga päev vähemalt viis miili, ja noormeest New Yorgist, kelle kogu vaba aeg kulub jõusaalis ja kel pole vist kogu tutvusringkonnas ühtki nähtavalt ülekaalulist inimest.

    All in all – teha üldistusi stiilis “tüüpiline ameeriklane” on minu meelest sama, mis teha üldistusi teemal “tüüpiline eurooplane”. Keskmisel eestlasel pole ju sama elustiil ja vaated, mis keskmisel kreeklasel või sakslasel või poolakal või…

  8. Tead Leelo, üldistusi ongi kergem teha, kui vähem tead. Ma arvan, et kes kogu elu on ühes kohas elanud, ei suudaks oma keskkonda kindlasti nii kergelt iseloomustad. See on paradoksaalne, aga enne põhjalikke teadmisi asjast tuleb nö kõhutunne. Ja hiljem tõded, et see kõhutunne ei olegi nii vale olnud. Pealegi tundub mulle, et Epp on sellel alal (kõhutunde alal) väga tugev. Ka ei kirjuta Epp ameeriklaste mentaliteedist akadeemilst uurimust, vaid toredaid seiku ja esmamuljeid oma blogifännidele, siin on tal minu poolt nt küll täielik vabadus. Ega me ei hakka ju arvama, et see peab siin kogu tõde olema. Aga midagi siiski on, mis iseloomustab nö tüüpilist eurooplast või ameeriklast ;-).

  9. Ka mind häiris tõsiselt Epu küsimus: “Millistele küsimustele tahate vastust saada?” Tark inimene küsiks:”Milliste küsimuste kohta tahaksite minu arvamust kuulda?” Epp saab paremal juhul mingit aimu alama keskklassi mentalideedist NYC lähistel. Ei rohkemat.

  10. poleg vaja mingit üldistust, leeloo enda stiilis “tunnen niisugused inimesi ja naasuguseid” on juba isegi piisavalt huvitav lugemine 🙂 ainult natuke detailsemalt paluks.

  11. Üldistusi siiski saab teha. Iga helbeke võib ju küll unikaalne olla aga kõik see kokku on ikkagi lumi. Mis on erinev vihmast või rahest. Igal millegi poolest ühendatud üksusel (riik, rahvus, huvialad vm) on oma identiteet ja äratuntavad ühisjooned. Riigist-riiki reisides on selgelt tunda seda “midagi”, mis on õhus just seal riigis ja mida pole sinu kodumaal või naaberriikides. See “midagi” ongi see, mis koonseb tuhandetest pisikestest ühisjoontes selles ühiskonnas elavate inimeste seas.

    Sellest me kuulda tahaksimegi.

  12. to Ernst.
    Küsimus oli: “Millistele küsimustele tahate vastust saada?”
    Ma arvan, et inimesed võivad tahta vastust saada.
    Iseasi, kas Eppppp oskab vastust anda.

  13. Ma arvan, et me kõik mõistame Leeloo ja Ernsti seisukohta. Minu jaoks on Epu lood võluvad ja käivad ühise nimetaja alla, mis oleks:” Eestlase lõbusad juhtumised USAs” . Epp oli alguses väga -väga puhas rikkumatu eestlane. Olen selliseid äsja USAsse elama saabunud ennegi näinud ja nende arusaamist ümbritsevast kuulnud (kirjandusliku andeta esitatuna pole need küll eriti meeldivad). Viimasel ajal on aga Epp mõndagi oma esialgsest süütusest kaotanud ja ma kardan, et ta hakkab tasapisi ameeriklaseks värvuma. Ma ei oska arvata, kas blogi muutub sellest mulle põnevamaks või otse vastupidi. Aga blogi teemal: “Ameeriklased, nii nagu üks eestlane neid näeb”, on tore. Olgu pealegi, et neid ameeriklasi, kellega Epp kohtub ei saa olla palju.

  14. Ma üritaks jah püsida pigem konkreetsel pinnal kui tohutult suuri üldistusi teha. Aga siiski.
    Lugesin Leeloo kirjeldust – ja julgeksin need sinu kohatud tüübid siiski üldistavalt jagada: siniseks, punaseks ja roheliseks Ameerikaks.
    Sinise ja punase Ameerika kohta üks mu lugu http://www.ekspress.ee/viewdoc/6E2AA3B9D3B30FF3C2256F5F00439A0E
    Ja roheline on roheline – see tüdruk, kes jalgrattaga sõidab. Rohelisi tüüpe on nii sinise kui punase Ameerika sees. Eks katsun kunagi ka sel teemal rohkem kirjutada.

    Mirrile: kindlasti ma muutun, amerikaniseerun, kosmopoliseerun. Endalgi on nii hirm kui huvi selle protsessi suhtes.
    Ma olen varem käinud Aasia riikides, kaks korda pikemalt viibinud Indias – kujutan ette, et see on mulle andnud teatud kaitsesüsti, miks ma päris ära amerikaniseeruda ei saa. Liiga palju erinevaid perspektiive olen näinud, et ühte vaid uskuma jääda.

  15. Mina tahaksin väga lugeda nendest asjadest, mis Epule New Yorgis meeldivad. Ning võib-olla ka USAs üldiselt. Mis on need asjad, mille kohta Su hing hõiskama hakkab? Ja need, mille kohta sa arvad, et “küll on hästi korraldatud”. Mis on see, mida me sealt õppida võiksime? Mis on see, mille järgi sa igatsed, kui oled mujal?

  16. Kui veel huvitavatest teemadest rääkida, siis üks, mis mind siiani üllatab ja millega ma kuidagi harjuda ei suuda üle kuue aasta siin elades, on riiklikul tasandil tõstatatud abordialane diskussioon. Muidugi on sellele konkreetsed loogilised põhjendused, aga mulle lihtsalt ei mahu pähe, et selline debatt siin pidevalt õhus ripub. Muus osas olen suutnud avatuma suhtumisega olla.
    Üldistuste kohta kirjutasid Triin ja Aabram väga ilusti. Epp on tõesti võimeline kiiresti ja üllatavalt täpselt asju haarama.

  17. Epp – maailmavaadete põhjal inimesi liigitada on oluliselt mõttekam kui lihtsalt kõik ameeriklased geograafilise asukoha põhjal ühte patta panna, nii et sinisteks ja punasteks lahterdamisest saan ma aru. Kuigi… ma kahtlustan, et neid minu varasema kommentaari tegelasi sinisteks ja punasteks jagades panid sa mõnel juhul ilmselt mööda. Mõned neist konkreetsetest tüüpidest on heaks näiteks sellest, kuidas maailm ei ole must-valge (või sini-punane). See California truckiomanik näiteks, ta on umbes 45 aastat vana, ta elab “sinises” osariigis, tal on hea haridus ja äärmiselt lai silmaring (tema faktiteadmised kõige erinevamatelt aladelt nagu lingvistika, meditsiin, sõjaajalugu või klassikaline muusika on täiesti hämmastavad), ta ei käi kirikus, ta vihkab Bushi, ta pooldab riiklikku tervisekindlustussüsteemi… ja ta on vabariiklane. Isegi registreeritud vabariiklane. Ja miks ometi? Sest ta usub asjadesse, mille eest vabariiklased teoreetiliselt seisavad või vähemalt kunagi seisid: piiratud valitsus, fiscal responsibility (oh jumal, kuidas seda tõlkida… põhimõtteliselt maksudollarite läbipaistev ja efektiivne kasutamine), jne.

  18. …Aga ta on sinise osariigi vabariiklane. Siniste osariikide vabariiklased on enamasti vabameelsemad ja punastes on ka demokraadid konservatiivsemad…uhh, läheb jälle üldistamiseks.

    Eile just rääkisime Justiniga sinisest ja punasest USAst, seoses sellega, et pinnisin teda religiooni teemadel. Ta ütles näiteks sellist asja: Lõuna-Dakota (punase osariigi) demokraadid on abordiõiguse vastu, samas kui New Yorgis ja californias kipuvad ka respublikaanid olema abordiõiguse poolt.

  19. sa epp, oled ju new yorgis elanud ainult kuu aega, sinu vanast blogist lugesin, et elasid enne new jerseys. millel ei ole midagi new yorgiga yhist, muideks. peale j6e, mis neid lahutab:))
    mida sa siis new yorgi elust yldse arvata oskad?
    ja mis vaartus sellisel arvamusel peaks olema?
    ja oma tervelt kahe aasta p6hjal siin riigis oskad kohe s6na v6tta ameeriklastest k6ikides eluvaldkondades??

    (kogemata panin oma kommi vale loo alla:(( siia oli see m6eldud)

  20. Kes siinkandis elab, see teab, et Hobokenil (meie eelmisel elukohal) ja Manhattanil on palju ühist, näiteks elanikkond: enamik hobokenlasi töötab Manhattanil, aga paljud manhattanlased käivad Hobokenis pidutsemas, kasutades võimalust suitsetada, mis New Yorgi restodes keelatud, aga Hobokenis lubatud.
    Visuaalselt üks väike näide, kus me elasime enne ja kus nüüd.
    http://martaest.blogspot.com/2006/03/manhattan-kahe-nurga-alt.html

    Sa, Helli, oled vist ise Ameerikast, arvestades su postituse kellaaega? Ma istun siin üleval hilisõhtul ja panen kirja oma lugusid, mis juhtunud siin jootraha makstes või maksmata jättes. See on siin minu blogi, kus ma jutustan lugusid maailmast, nii nagu mina neid näen. Ei pretendeeri sugugi mitte ülimale tõele. Sel nädalal räägin oma lugusid ameeriklastest. Järgmisel nädalal võibolla Indiast? Eestist? Tudengipõlvest Tartus? Nafta otsasaamisest? Vihmametsadest? Vihmaussidest? Millest iganes – kes viitsib, see loeb.

    Loen ise huviga ka teiste Ameerika-eestlaste blogisid. Ja kellel blogi pole, aga tahaks kaasmaalastega natuke oma kogemusi jagada, need on oodatud siia minu juttu täiendama, parandama, ümber lükkama.

  21. Tahtsin ühte asja veel öelda. Asjaolude kokkusattumusel on see blogi saanud head promo ja seetõttu on siia kokku tulnud lugema ja kommenteerima palju huvitavaid inimesi. Nii et päris nii ma suhtuda ei saa, et kirjutan vihmaussidest, kes tahab, see loeb. Loomulikult on mul siin oma vastutus tekkinud ega tahaks lugejaid alt vedada.
    Aga ärge siiski unustage, et see on lihtsalt ühe lihtsa inimese päevaraamat!

  22. See on libe tee, Epp, kui sa hakkad kirjutamata ainult tellimuslugusi ja loobud kirjutamast vihmaussidest, kuigi sulle neist tegelikult kirjutada meeldiks. Sa ei ole rahva teener ja vabatahtlikult end selleks seada pakub algul ilmselt küll mingit rahuldust aga mõtle ikka hoolega järele, kui palju sa “avalikkuse survel” kirjutad või ei kirjuta. Blogi teeb huvitavaks just see, et sa ei tea kunagi, mis teemal ja mis nurga alt kirjutist järgmiseks oodata. Kui see ära kaob, siis on pool võlu läinud ja on tegemist järgmise järjekordse veebiväljaandega (mis sellest, et sel on ainult üks autor).

  23. Mind just huvitabki, et Epp räägiks oma Ameerika kogemustest. Kes suudaks eales ameeriklasi üldistada? Arvatavasti isegi mitte ameeriklased. Ameerika on ju nagu mosaiik, mille mustri väljakujunemiseks tuleb tohutult erinevaid identiteete lisada nagu Leelo mainis – aga isegi siis ei pruugi see lõplik olla. Ameerika lääneosas väikse rahvaarvuga Nevadas elades tahan ma küll teada, kuidas on asjad nn Meerika idarannikul!

  24. Ernst!

    /Epp saab paremal juhul mingit aimu alama keskklassi mentalideedist NYC lähistel. Ei rohkemat./
    See meenutas mulle üht seika Eestist väljarännanud ärimehest, kes tegeleb kinnistute müümisega Kanaari saartel. Meie Pealtnägijad ütlesid, et see, kes küsib seal kui palju raha kulub elektrile või kütusele, pole nende kinnistute ostajad. Nende mõte käib teist rada pidi.
    Ja on ju ka veel getod (või kuidas neid Ameerikas nimetatakse). Neil on oma mentaliteet ja omad hierarhiad.

    Ega Epp ju mõelnudki hakata rahvavalgustajaks. Ta lihtsalt kasutab oma vahedat sulge ja temale avanenud võimalust selleks, et oma pilguga nähtust rääkida ja oma arusaamist mööda ära seletada. 🙂

  25. Leelole. hellile
    Sinu loogika järgi ei saaks midagi kirjutada, ka eestlaste kohta.
    Eestlane ja puhkus. Tean eestlasi, kes käivad igal aastal reisidel ja soojal maal puhkamas. Veel rohkem tean eestlasi, kes ei ole Eestist jalaotsagagi välja saanud. Millest siin siis kirjutada. Mida üldistada
    Eestlane ja seks ja lapsed. Tean 23-aastast naist, kel mees ja neli last. Ei tea, kas usu pärast või teadmatusest või tahtamatusest ei kasuta rasestusvastaseid vahendeid. Tean ka peret kus 12 last ja kõik olnud oodatud ja planeeritud. Tean ka peret, kus mees käib rahuldust saamas lõbumajas. Tean peret, kus nkõik normaalne, 2last… mida siin üldistada
    Samamoodi ei saa üldistada eestlast kui autoomanikku ja eestlast kui sportlast jne. , sest kõik inimesed ja pered on ka Eestis erinevad.
    Nii et ei ole see Ameerikas midagi selles mõttes teist moodi kui mujal, igal pool on kontrastid ja erinevused. Ei ole tüüpilist(100 %) ameeriklast ega eestlast.
    AGA see ei tähenda, et inimene ei või midagi tähele panna ja sellest oma plogis kirjutada. Mina igal juhul loen huviga, vaatamata sellele, et võib-olla ei olegi kõige tüüpilisem ega ekstreemsem inimene,olukord
    Ja kui arvad, et suudad huvitavamalt pajatada, siis palun väga. Ootan .

  26. Owing to its superb effects against erectile dysfunction as well as its efficient treatment of Multiple Sclerosis, Priapism and Crohn`s Disease, you should go for viagra only once you are afflicted with male impotency.

  27. Pingback-viide: fast easy payday loan
  28. Pingback-viide: online payday cash advance
  29. Pingback-viide: cash advance fort worth
  30. Pingback-viide: bright eyes ringtones
  31. Pingback-viide: fast approval payday loan
  32. Pingback-viide: young gunz ringtone
  33. Pingback-viide: the flaming lip ringtones
  34. Pingback-viide: cingular ringtones
  35. Pingback-viide: cash advance houston
  36. Pingback-viide: cash advance san antonio
  37. Pingback-viide: cash advance universal
  38. Pingback-viide: dave hollister ringtones
  39. Pingback-viide: cash advance tulsa
  40. Pingback-viide: cash advance sacramento
  41. Pingback-viide: low cost payday loan
  42. Pingback-viide: cash advance now
  43. Pingback-viide: magnum cash advance
  44. Pingback-viide: ace cash advance
  45. Pingback-viide: cash advance pennsylvania
  46. Pingback-viide: cash advance washington dc
  47. Pingback-viide: reba mcentire ringtones
  48. Pingback-viide: cash advance detroit
  49. Pingback-viide: cash advance philadelphia
  50. Pingback-viide: fran?aise des jeux
  51. Pingback-viide: tina turner ringtone
  52. Pingback-viide: guaranteed payday loan
  53. Pingback-viide: quick easy payday loan
  54. Pingback-viide: emergency payday loan
  55. Pingback-viide: born lyric ringtones
  56. Pingback-viide: sprint ringtones
  57. Pingback-viide: verizon ringtones
  58. Pingback-viide: free verizon ringtones
  59. Pingback-viide: download free ringtone
  60. Pingback-viide: verizon ringtones
  61. Pingback-viide: madonna ringtone
  62. Pingback-viide: madonna ringtones
  63. Pingback-viide: dave hollister ringtones
  64. Pingback-viide: download ringtones
  65. Pingback-viide: free nokia ringtone
  66. Pingback-viide: butterfly ringtone
  67. Pingback-viide: black eyed pea ringtone
  68. Pingback-viide: eminem ringtones
  69. Pingback-viide: selena ringtones
  70. Pingback-viide: ameriloan cash advance
  71. Pingback-viide: sunset station casino
  72. Pingback-viide: free on line slots
  73. Pingback-viide: pink floyd ringtones
  74. Pingback-viide: 3d add link poker room
  75. Pingback-viide: nokia ringtones
  76. Pingback-viide: slots machine sales
  77. Pingback-viide: jennifer lopez ringtones
  78. Pingback-viide: 2007 world series of poker
  79. Pingback-viide: virtual poker
  80. Pingback-viide: vegas frontier casino
  81. Pingback-viide: play video poker
  82. Pingback-viide: casino in mississippi
  83. Pingback-viide: learn how to play poker
  84. Pingback-viide: black eyed pea ringtones
  85. Pingback-viide: payday loan on line
  86. Pingback-viide: payday loan debt
  87. Pingback-viide: payday loan company
  88. Pingback-viide: texas holdem table
  89. Pingback-viide: cheap loan payday
  90. Pingback-viide: quick payday loan
  91. Pingback-viide: airline reward credit card
  92. Pingback-viide: sonnerie de téléphone
  93. Pingback-viide: la règle jeu poker
  94. Pingback-viide: cash advance until pay day
  95. Pingback-viide: poker game ohne anmeldung
  96. Pingback-viide: free ringtones air alert
  97. Pingback-viide: slots car part
  98. Pingback-viide: play omaha poker free
  99. Pingback-viide: video poker jack or better
  100. Pingback-viide: trucchi casino online
  101. Pingback-viide: meilleur casino francais
  102. Pingback-viide: casino bonus sans depot
  103. Pingback-viide: telecharger poker 3d
  104. Pingback-viide: instant loan online payday
  105. Pingback-viide: giochi di poker per pc
  106. Pingback-viide: juego de poker on line
  107. Pingback-viide: bonus bei poker
  108. Pingback-viide: bonus gratuits casino
  109. Pingback-viide: poker kostenlos
  110. Pingback-viide: scaricare casino gratis
  111. Pingback-viide: casino bono gratis
  112. Pingback-viide: regole gioco poker
  113. Pingback-viide: gioco craps
  114. Pingback-viide: le jeu de poker
  115. Pingback-viide: aprender jugar poker
  116. Pingback-viide: juegos poker gratis
  117. Pingback-viide: poker regeln texas
  118. Pingback-viide: como jugar poker texas
  119. Pingback-viide: black and tan jack
  120. Pingback-viide: poker regeln heads up
  121. Pingback-viide: apprendre poker gratuites
  122. Pingback-viide: telecharger partie poker
  123. Pingback-viide: games blackjack
  124. Pingback-viide: macchinette video poker
  125. Pingback-viide: poker gratis bonus
  126. Pingback-viide: come giocare poker
  127. Pingback-viide: black and tan jack

Arhiiv

Viimased kommentaarid

Sliding Sidebar