ITAALLASED JA AEG

Lisa kommentaar

Kommenteeri külalisena

  1. Huvitav, siis on Justin vist ikka rohkem itaallane kui ameeriklane, sest mulle on mulje jäänud, et keskmine eestlane pole sugugi rohkem kellapedant kui keskmine ameeriklane. Meenub hoopis, et kui aastaid tagasi eestlaste grupiga Rootsis kursustel käisime, siis olid rootslased väga nördinud, et eestlased pidevalt hilinevad (noh nii umbes 2 minutit…). Samas aafriklaste meelest on need samad itaallased ja hispaanlased ka jubedad pedandid. Sõltub võrdlusmaterjalist 🙂

    Edu ämmaga! Lapsehoidmise teemast saan väga hästi aru, sest olen ise viimased kolm aastat ka ilma ühegi sugulase või lapsehoidjata olnud. Mul on laps küll juba 8-aastane, aga siin Ameerikas peetakse tedagi vastutustundetuks ja abituks väikelapseks.

  2. Kui mina hakkasin oma sõbratarile möödunud suvi Rumeeniasse külla sõitma, siis ta hoiatas mind juba hulk aega ette, et varugu ma kannatust, kuna rumeenlaste ajakasutus on selline, et kannatust on vaja. Ehk siis sama mis itaallastelgi. Et kui rumeenia keele tund peab algama kell 11, siis ega keegi enne kolmveerand 12-st nägu näita ja see on normaalne ka veel. Mu sõbrataril veel kannatust jagub. Ta nimelt üritab juba elamisluba hankida, aga kuskil pole kirjas, mida selleks vaja on. Mina pidasin nädalakese vastu. Kuna mul palju kohtumisi rumeenlastega polnud, siis läks päris kenasti. Aga aja mõiste erinevates kultuurides on palju-uuritud teema mu arust. Raamatus “Kultuuridevahelised erinevused” tuuakse välja kolm varianti. Meie kasutame lineaarset, aga ma ei mäleta enam, mis need kaks ülejäänut olid. Aga raamat on huvitav. Soovitan, kes veel lugenud pole. Autorit kahjuks ei mäleta 🙂

  3. Oi, paistab huvitav lugemine olevat! Aga sinu tädi Salme meenutab mulle lapsepõlvest tavalist seika, et kuidas sugulased pidid kella kuueks tulema, aga kuna nad tulid punktipealt täpselt, ei mahtunud inimesed korraga esikusse ära ja osa pidi koridoris ootama! Nüüd on nooremaid sugulasi peale tulnud ja õnneks väike loks tavapärane. Vähemalt sugulastega suhtlemisel 😉

  4. See Moonika raamatusoovitus on nii armas, ja äge on, et siin valitseb nii kõva kambavaim, et näe, välja tuli, mis raamat see on.
    OK, mul on kah hea raamatusoovitus, ma autorinime ei mäleta, aga oli naissoost ja raamatu nimi ei tule ka täpselt meelde, aga raamat ise rääkis elust ja inimestest, nats oli vist armastusest ka. Üks laul räägib ka sellest, aint et seda laulab üks mees.

    Kas keegi aitab välja:D

  5. Ah see raamat või… Mul, näed, ei tule ka nimi meelde, aga hea raamat on küll, loeksin isegi üle.
    Kell, muide, saab kohe 4 õhtul ja Justini ema helistas, et jõuab veerand tunni pärast kohale 😉

  6. a kui nüüd asjast ehk ajast rääkida, siis jah, minu kogemus ameeriklastega küll ei näidand, et neil kellatundmisega probleeme oleks. Jõudsid ise ilusti tundi ja sööklasse ja igale poole just õigel ajal.
    Itaallasi ei tunne, aga ma räägiks hoopis sest, kui kerge on tegelikult üldse kellata elada. Sees ju kogu aeg tiksub, enam vähem ilusti tead, mis kell on. Kõht läheb tühjaks, siis sööd ja uni läheb ära, siis ongi õige aeg ärgata. Veel selline tähelepanek, et kui päeva jooksul pead kuskile mitmesse erinevasse kohta sõitma töö pärast, siis on kaks varianti võimalikud.
    Kui ütled, fotograafile näiteks, et pool kolm siis hakkame sõitma, siis käid pidevalt seina pealt kella vaatamas või piilud arvuti allserva.
    Kui ütled, et kahe ja poole tunni pärast siis, pole enam vähem vaja kella vaadata, kuskil kahe ja veerandi tunni pärast ujud oma tegemistest pinnale, vaatad arvutikella, et ahaa, veerand tunni pärast peab liikuma hakkama.
    Säherdune kogemus, minul ei ole kodustatud itaallast

  7. No eestlased on ju saanud viimasel ajal Torinost, Pragelatost jne kümneid lugusid, kuidas itaallastel aega on. Aga vähemalt ei pea Justin muretsema, et ta pole etniliselt itaallane ;), puudutab siis postitust “Ameeriklaste esivanematest”

  8. Ma ütleks kahte asja siia otsa:

    1. Ameeriklasi ei ole olemas (Kas seda raamatut mäletate “Ameerikat ei ole olemas”, üks lasteraamat) – siin on sadu subkultuure. Üks neist – itaallased.

    2. Ma ei kanna aastaid kella. Aga kui mul on kokkulepe, siis ikka kiikan kusagilt seina pealt, pluss päris hästi on arenenud sisemine kell (tunnetan ära, mil on pool tundi läbi jne).
    See sisemine kell on mul nüüd küll kahedimensiooniline: “itaalia aeg” ja “eesti aeg”.

  9. Mulle ka selline raamat ei meenu, kus naine kirjutab elust ja asjadest ja natu armastusest ka. Ma pole seda vist lugenud. 😉 A seda ma arvan küll, et meil on siin Epu blogis juba oma kamp tekkinud ja kõik kommenteerijad sammuvad rõemsalt Epu sabas oma kirjanduslike katsetustega.
    Aga mina ka kella ei kanna. Mobiili peal on kell ja arvutis ka ja sellest enamuses piisab. A hiljaks jään ma küll, aga enamasti ühistranspordi tõttu. Rongid jäävad hiljaks ja bussid jäävad ummikusse ja Tube jukerdab. Ja seda kõike just siis kui sul on oma bossiga kokkusaamine. A õnneks mu boss on mõistev inimene. Iraanlane. Aga tore boss 🙂 Ja tal seda araablaste ringikujulist ajamõistet vist ka pole. Liiga kaua Inglismaal elanud ma arvan. Aga vot räägib pärsia keelt. Ise pole juhtunud kuulma ning ega ära ka nagunii ei tunneks, aga huvitav siiski.
    Ja see on ka huvitav, et ma alati teemast kõrvale kaldun. Palun tõstke käed, keda see häirib, siis ma püüan rohkem teemas olla järgmine kord 🙂

  10. vehkisin siin arvuti ees kätega tükk aega, varrukad tahavad küljest ära tulla, ma siis kirjutan.
    Kaldu aga, põnev on.
    A ära pikali kuku

  11. see ameerikat pole olemas on üks mu lemmikumaid raamatuid.
    oki toki. ma pole nõus väitega, et ameeriklasi pole olemas. See poolteist kuud, mis mina nendega Tartu linnas aastal 1998 kokku elasin – kui neile “mis kell on” ja “kas hiiumaa praam läheb sealt välja” õpetasin, olid nad väga olemas.
    Kas nad surid vahepeal välja? Kurb uudis.

  12. Sa ikka loodetavasti said aru, mis ma mõtlesin? 😉
    Kas sa kujutaksid ette dialoogi: “Ianil on uus pruut?”
    “Ausalt, kes ta rahvuselt on?”
    “Ameeriklane.”
    EI! Nii ei räägiks siin keegi. Vastus oleks nt “iiri-itaalia.” Või “ma ei teagi, inglise taustaga vist.” Või “puerto-riiko”. Või “puhas itaalia tüdruk”
    Mõistad?

    Kell on 5.07. Justini ema jõudis kohale.

  13. Jah, Andry, ma püüan mitte pikali kukkuda. Aga oht on täitsa olemas, kuna mul tundub olevat nii palju mõtteid ja mingid asjad toovad nad kõik kenasti välja. Ehk siis üks mõte sünnitab teise.
    Lahe ämm sul, Epp. Jõuab tervelt 6 tundi hiljem kohale… Lapsehoidmist küll enam ei toimu…

  14. Ameeriklaste teemaga seoses meenus, et kunagi ma midagi mehele rääkisin “tüüpilisest ameeriklasest” ja mees tegi siis mulle selgeks, et ma kirjeldasin hoopis tüüpilist juudi päritolu ameeriklast. Ise poleks selle peale tulnudki.

  15. Kas ameeriklane on rahvus on küsitav asi. Inglise keeles tegelikult isegi mitte küsitav, sest eesti sõna “rahvus” ei ole olemas. Kui küsida ameeriklaselt, mis on tema “nationality”, siis saab siiski enamjaolt vastuse “american”. Kui küsida “ethnicity”, siis saab vastuseks igasuguseid muid asju. Eesti “rahvus” on aga nende kahe vahepealne asi.

    Sadu subkultuure on tõesti, nagu suurriidgis ikka. Aga kui neid võrrelda päritolumaa kultuuridega, siis saame tihti väga erineva tulemuse. Ameeriklastel kipuvad olema teatavad väga tugevad ühisjooned – teatud liberaalse mõtlemise alusjooned. Noh, jätame siit mingis ulatuses välja esimese põlvkonna immigrandid, eriti uusimmigrandid. Ja on ka mingi hulk nende järglasi, kes ei võta neid “ameerika aluseid” omaks (viimasel ajal aina enam). Aga see näitab ainult seda, et ameeriklased on siiski olemas.

  16. “ameerikat ei ole olemas” on väga hea raamat. Minu lapsepõlve lemmikraamatuid. Täiskasvanud peast ka.
    Mis ajasse puutub, siis mina olen küll üsna pedantne tibi. Eks see on ameti viga ka. Muidugi, mingid kõikumised 10 min siia-sinna (või siis määratlus, et saame kokku viie ajal) on täitsa aktsepteeritavad, aga mul on ka sõpru, kes lubavad, et tulen sulle autoga järgi kell kolm ja siis tulevad pool viis. Ja siis imestavad, et ma vahepeal vihastanud olen. Kella tuleb ikka tunda, kullakesed 🙂

  17. Minu erinevad kogemused kellatundmise ja õigeks ajaks jõudmisega on sellised:
    1) Kooli ajal oli mul sõbranna kes pidevalt hiljaks jäi. Pool tundi polnud tema jaoks mingi probleem. Ja ta ei saanud kunagi aru miks ma kuri olen ta peale. Mind õpetati kodus kogua eg, et kui lubad minna kella viieks siis pead kohal olema vähemalt 5 minutit varem. No ja siis kui ma ükskord jõudsin 5 minutit hiljem kohale (tema oli sel korral õigeks ajaks jõudnud, aga mina pidin uut bussi ootama kuna see millega sõitsin läks katki). Ma sain temalt nii riielda. Ta oli nii solvunud mu peale, et sõitis kohe pärast minuga kohtumist koju ära. Hetkel tuli mulle veel meelde, et kui me leppisime kokku, et saame 10 minuti pärast kokku siis ma võisin rahumeeli veel pea puhtaks pesta ja paar võileiba teha enne kui välja läksin ja ta jäi ikka hiljaks.
    2) Mul on tuttav kes töötab ühes telejaamas eetriväljastajana. Kui ma ütlen talle, et jõuan maja ette kolme minuti pärast siis pean selleks ajaks seal ka olema. Aeg on tema jaoks väga tähtis.

  18. ameerika sees võibolla ei ole ameeriklasi, aga igal pool mujal on kõik sealt kandist pärit turistijõugud küll ameeriklased. Ja hoolimata erinevatest juurest, moodustavad nad küllaltki homogeense grupi ;-).

  19. Minu Lòuna-Itaalia pàritolu àmm on vàga tàpne. Ta tòòtas eluaeg algkoolis òpetajana ja nende paljude aastate jooksul hilines ta vaid korra (5min), sest ta jài lifti kinni. Kooli direktor oli juba kàed puusas vihasena ootamas ning ùhtegi vabandust kuulamata kirjutas vàlja hoiatuskirja. Karm.
    Sama tàpne on ta ka siis, kui on vaja pisikest pojapoega hoida.
    Ja kui me pùhapàeval lòunale làheme ja tema juurde jòuame, on tal kòik juba valmis ning pastavesi tulel.
    àmmapoeg seevastu on kuidas kunagi. Kui on tàhtis kohtumine, siis pingutab (rongist, lennukist ka maha ei jàà). Niisama kuskil kokku saame, siis umbes (5 min alla italiana). Ma talle seda ette ei heida, sest mul endal on ajatajumisega ja -arvestamisega ka lood natuke kehvavòitu.

  20. Hurraaa 🙂 Ma ei pea enam põdema, sest olin eelmises elus ilmselt itaallane!
    See-eest on mul perekonnas kellapedesid, kes väikese hilinemise puhul kohe tuututavad: “OhkustesiisNIIkauaolite???!!!” Iga kord, kui hakkan kusagile hilinema (seda juhtub!), muutub selg seetõttu aegsasti niiskeks ja kõhust läheb õõnsaks.

    Aga Christine’i ajakava oleks mulle juba liig 🙂

  21. Minu meelest eestlaste hulgas esineb ka vähem ja rohkem kella tundvaid inimesi. Mul oli üks kursaõde, kes alati igasse loengusse 20 min hiljaks jäi ja üks õppejõud, kes enamasti saabus 14 min pärast tunni ametlikku algust (sest kui ta oleks 15 min hiljem saabunud, oleks me võinud ära minna).
    Ise olen ka pigem hilineja tüüpi, aga suudan ennast vajalikes olukordades kokku võtta. Eriti üritan vältida seda, et keegi minu järel peaks asjatult ootama ja aega raiskama (sest ma ise ju ka ei taha kokkulepitud kohas pool tundi niisama passida). Külla minnes see küll alati ei õnnestu, sageli kukub välja nii nagu Epp, sinu ämmal. Meenub Katuse Karlssoni lause, mis kõlas kuidagi niimoodi: “Ma tulen nii umbes kell viis, aga ilmselt mitte enne kuut, pigem kell seitse, aga võib-olla ka kaheksa, ühesõnaga mitte enne üheksat. Nii et ma tulen UMBES.”
    Ja olla punktipealt kell 8 kontoris lihtsalt sellepärast, et nii on ette nähtud … sellel ei näe ma mõtet.
    Omatte teema on veel see, et kuidas säilib/kaob rahvuslik identiteet. Epp, su mehe esimene keel/emakeel on vist inglise keel? Huvitav ongi see, et kaob küll itaalia keel, aga alles jääb mentaliteet, väärtushinnangud, toidueelistused, temperamenditüüp jms. Miks siis keel ei jää? Kas minnakse kergema vastupanu teed ja hakatakse rääkima selles keeles, milles suhtleb kogu ümbruskond? Huvitav, kas mitmendat põlve välismaal elavaid eestlasi iseloomustab ka see, et nad on küll omaks võtnud kohaliku keele, aga on iseloomult endiselt stoilised ja introvertsed, rügavad protsestantliku usinusega tööd teha ja söövad rukkileiba ja mulgi kapsaid? Ilmselt suudavad osa rahvaid oma identiteeti kauem ja paremini säilitada kui teised (näiteks juudid), eestlased on vist pigem kohanejad.

  22. Kuipalju see kella-tundmine on seotud yldise “teen, mida lubasin” suhtumisega? “Olen kell 17:00 teil” on samasugune lubadus nagu “pesen homme pesu” või “jätan pool õuna sulle”.

  23. kusjuures isegi itaallastel on mõnikord kiire. Siis nad sattuvad paanikasse, karjuvad, vehivad kätega…. ja siis läheb kiire üle…. niimoodi iseenesest…. ja saab jälle rahulikult elada :)))

  24. Maria: eetriväljastaja on väga tore sõna :), ma võtan selle nüüd kasutusele. Minu töö on teatud ajal ka eetriväljastaja olla.
    Kaur: minu arust on need kaks asja väga omavahel seotud. Ja minu jaoks näitab see mittehoolivust, kui ei tehta, mida lubatakse, ilma põhjuseta. Kui ei tulda kohale õigeks ajaks, sest mingi töllamine on vahepeal. Siukest asja ma ei salli kohe.

  25. Kuulsin kunagi ühelt oma sõbrannalt mõtteavaldust, et see, millal inimene kokkulepitud kohta ilmub, näitab tema lugupidamise astet kokkulepitu ja kokkuleppija isiku suhtes. Sellest hetkest alates hakkasin enda tavakäitumist pisut rohkem jälgima-analüüsima. Tõepoolest, mida vastumeelsem ja väheolulisem minu jaoks asi oli, seda suurema tõenäosusega ma sinna hilinema kippusin. Väga oluliste inimeste jaoks või väga olulistes asjades olin enamasti veidi enne õiget aega kohal, et mitte täpsust minetada.

    Vaatan ka seda, kas ja kuidas inimesed minuga käituvad, ning teen samu järeldusi. Ma ei usu, et kultuurilised erinevused nii suured oleksid, et see põhimõte üldse ei kehtiks…

  26. Ahjaa, ise Meerikas elanu ja ameerikLastega kokku puutununa võin nentida, et mu meelest tubli 4/5 nende jutust on nn enesekeskne viisakustega pikitud smalltalk, mis peale suust välja jõudmist ära unustatakse, sinna alla ilmselt kuuluvad ka need aja kokku leppimise küsimused. Teatud mõttes nagu suured lapsed, kes kella ei tunne 🙂 Loomulikult mitte kõik inimesed ja igal pool, aga see mõtteviis tundus valdav olevat :).

  27. Ma usun, et Justini ema on ekstreemne näide itaallastest. Sest isegi ta enda vennad narrivad teda hilinemise pärast.

    Ameeriklased ja etnos. Tähelepanelik lugeja on ilmselt välja arvutanud, et nii Justin kui ka ta ema ja isa on heal juhul 50% itaallased. Aga mulle tundub, et nad on endale VALINUD identiteedi.
    Keel on jah kadunud (mõni üksik kild on jäänud). Säilinud on suur osa itaalia köögist ja muidugi võimalus oma kisa-kära ja hilinemiste kohta öelda “ah, me oleme itaallased!”.
    Aga miks on keel kadunud ja mis toimus USA sulatuspotis sel ajal, kui Jsutini vanavanemad oma lapsi kasvatasid, see on päris pikk jutt ja sellest mõni teine kord.

  28. libisesin oma mõtetega vähe etnilistesse teooriatesse. Et miks Meeriklased ise seestppolt määratelvad end juurika järgi: tema on Meerika juut, mina olen iirlane. Suur rahvas. Vajab erisust ja ersitumist.
    Miks eest lane omale vastu rinda ei tao, olen mulk olen mulk. Ehkki saarlased ja võrokad juba kergelt ikka taovad. Väike rahvas, vajab ühtsust ja ühisust.
    Nii jooksu pealt mõtlesin välja, seega paluks mitte irmus tõeselt võtta.

    Kaurile: kellatundmine ja lubaduste täitmine. Tekkis nihuke mõttejupp, et seal lubatakse lahkelt ja soojalt üksteisele palju, täidetakse aga seda, mis tõesti tähtis. Mille täitmisest lõpuks hoiduda kuidagi kohe ei saa. Aga ma tean, et italianodel on ntx mingid väga kindlad vanded, mida ei saa ei tohi rikkuda. Kui see vanne antud, siis lubadus kehtib.

  29. Pingback-viide: sheraton
  30. Pingback-viide: meridia
  31. Pingback-viide: party poker net
  32. Pingback-viide: home improvement loan
  33. Pingback-viide: san francisco hotels
  34. Pingback-viide: viagra
  35. Pingback-viide: buy valium
  36. Pingback-viide: equifax
  37. Consultations provided by our online pharmacy http://viagra-haba.blogspot.com are very innovative. olenezavod .It takes advantage of the Internet drugstore diet pills to ameliorate patient�s access to the licensed doctors [url=http://dietpill-haba.blogspot.com]diet pill[/url] and prescription drugs online. This system is faster and easier. It does not require a typical exam by a doctor. [url]http://tramadol-haba.blogspot.com[/url]

  38. Pingback-viide: car loan
  39. Pingback-viide: acne treatment
  40. Pingback-viide: buy shoes
  41. Pingback-viide: buy shoes
  42. Keep up the great work! Your site is great! Cheers! an overview based on the results of this research! diet pills This is a great website! Cheers! I am really excited! Unfortunately this research has never been published!

  43. Your web site is helpful, I will bookmark! Good resources here! Your site is great! Very useful! cialis It very impressive! Good resources here! I found lots of intresting things here! I am really excited!

  44. Very useful! Your web site is helpful, I will bookmark! Very useful! Your site is great! viagra Keep up the great work! Enjoyed the visit! I found lots of intresting things here! I am really excited!

  45. Interesting site! This will be my first time visiting! Good resources here, good work! I found lots of intresting things here! phentermine I found lots of intresting things here! Your site is great! This will be my first time visiting!

  46. Keep up the great work! Nice site! Good resources here! Good resources here, good work! viagra Good resources here, good work! Easy to find helpful information! This will be my first time visiting!

  47. Your web site is helpful, I will bookmark! Very useful! Nice site! Good resources here! xanax Keep up the great work! Keep it up! Easy to find helpful information! Very useful!

  48. Pingback-viide: That_Geek
  49. Pingback-viide: jouez ligne
  50. Pingback-viide: jeu de casino virtuel
  51. Pingback-viide: free bingo
  52. Pingback-viide: make your own mp3 ringtones
  53. Pingback-viide: chase credit card home page
  54. Pingback-viide: free ringtones converter
  55. Pingback-viide: probabilidades poker
  56. Pingback-viide: video poker jack or better
  57. Pingback-viide: gioco pc casino
  58. Pingback-viide: jouer poker holdem
  59. Pingback-viide: software poker gratis
  60. Pingback-viide: omaha poker rules
  61. Pingback-viide: holdem poker tipps
  62. Pingback-viide: winners casino online
  63. Pingback-viide: poker en ligne en france
  64. Pingback-viide: www internet poker

Arhiiv

Viimased kommentaarid

Sliding Sidebar