MILLELE MÕELDA KORISTADES

Lisa kommentaar

Kommenteeri külalisena

 1. Samamoodi saab tervisejooksu tehes ka maailma asjad selgeks mõelda :).
  Mis puutub suhetesse kohaliku poemüüja ja pesumaja omanikuga, siis… mina ilmselt ei oleks nii taganutetav naaber. Mitte et ma halb naaber oleksin (ma loodan vähemalt nii), aga ma ei suhtle nii lähedalt, ei taha nii ligi lasta. Küll see ka minu ametist sõltub, et ei ole seda suhtlemisvajadust nii palju. Ja ega inimesed Eestis ei kipu niiväga nummitama ka heast peast. Ükspäev just kujutasin endale ette poemüüja nüridat elu, kui ta tundide kaupa peab tooteid kassaaparaadist läbi piiksutama ja lugematuid kliente teretama-palun-tänatama. Samas, tunnen lähemalt vähemalt ühte väikese poepugeriku müüjat (ühtlasi omanikku), kes teab-tunneb ümbruskonnas kõiki ja ikka pärib osavõtlikult, kuidas sul läheb. Aga tema küsimises on suur omakasu sees, see teeb tast ühtlasi tasuta ajalehe, kes päeva jooksul kogutud infi keelepeksuna mõnusalt oma kundede vahel laiali laotab. Ja see ei meeldi mulle. Mulle ei meeldi seda klatshi kuulata ka. Ja seetõttu ma eriti ei kipu jälle suhtlema.
  Võibolla räägiksin ma teisiti, kui mul oleks teistsugune elu. Teiste tegevustega ja teises kohas, väljamaal eriti, ma arvan. Aga praegu hoian oma karbi pooled pigem kinni kui lahti.

 2. Sain aru, et minu “must triip” sai otsa, kui aastaringis hakkasid tulema tuttavlikud jooned; kui enam pisikesed igapäevased toimetused ei tundunud ületamatult rasked; mul tuli taas tahtmine avastada uut ja tulevik ei ole enam tume maa; ma enam ei pannud tähele, mis keeles ma mõtlen… ma lihtsalt lasen end voolul kaasa kanda.

 3. Mina tean, et immigrandi elul on küll 4 faasi. Puudu oli Sinu loetelust faas, mille nime ma ei mäleta, kuid omadusteks – endasuguste (näiteks enda rahvuskaaslaste, saatusekaaslaste) otsimine. Lisaks on sellele faasile omane uue maa sarjamine ja võrdlemine vana hea kodumaaga. Lõpuks tuleb jah leppimine 🙂

 4. Florian, ma olen siis vist juba mingis järgmises faasis. See väljendub selles, et hakkad järjest rohkem leidma elementaarseid asju mille peale mõeldes imestad, et miks ei võiks inimesed eestis sedasi teha, mõelda või olla. Viimane faas aga on vist see, kui sul on juba absoluutselt ükstapuha ja tõeliselt huvitab sind ainult iseenese seedeelundite rutiin. Loodan kunagi sinnamaale jõuda, kasvõi selleks, et Kaur mind keyboardiga pahameelest ei äsaks.

 5. No eks neid faase võib välja mõelda igasuguseid. Aga arvan, et Floriani mainitud teiste immigreerunud kaasmaalaste otsimine võib saada osaks nii tõrkefaasis kui leppimisfaasis.

  Mul on selline tunne, et Aivaril läheb veel väga kaua, võibolla isegi mitu elu, enne kui ta kirjeldatud viimasesse “kama kõik” faasi jõuab 😉

 6. Ameerika eripäraks on ehk see, et suur mass inimesi elab siin õndsas teadmatuses muust maailmast ja sulle üritatakse tungivalt selgeks teha, et sa oled pääsenud paradiisi. Siis tekibki tõrge, et ‘ah mis teie ka üldse teate’ ja nostalgia endale tuttava elukorralduse ja harjumuste, loogika järele. Ameerikal on ikka täiesti oma loogika, mis osutub palju teistsugusemaks/võõrastavamaks, kui algul ette kujutada oskad…
  Ja kui siis vahest Eestisse põikad, tuleb pähe, et teatud asjad on võõrsil päris mõnusad ja järgimist väärt. Mulle tegelikult meeldib ameerika ‘small talk’. Sa pole päris anonüümne ja samal ajal säilitad oma privaatsuse. Muidugi pinnavirvendus, aga minu arust on ‘how are you’ st ka kergem pikemat vestlust alustada kui lihtsalt ‘tere’ ütlemisest. Ja ‘how are you’d öeldes lihtsalt tuleb naeratus paremini näole, mitte ei saa seda kuidagi mornilt suunurgast pobiseda!

 7. Tiina tabas naelapead. Muideks ma tean soovitada muhedat raamatut sel Ameerika avastamise teemal. Lugege ja naerge. Mulle on see raamat veel eriti lähedane kuna tegevus toimub kohtades mida ma väga hästi tean ja ajaperioodil mil minulegi oli kõik siin uus ja samamoodi hämmastav. Nüüd naeran ise ka neid eurooplase kimbatusi ja tähelepanekuid ja nii mõnegi stseeni või episoodi võiks tahtmise korral isegi üle trumbata. Ameerika ja ameeriklased muidugi muutunud ei ole. Lihtsalt endal on uus faas ja mõistmine tekkinud. See raamat aga oli omal ajal Itaalias bestseller ja loomulikult ei tea siin keegi sellest raamatust mitte tuhkagi. Ja loomulikult naerma see neid ka ei aja. Aga siin ta on … Ciao Amerika!
  http://www.amazon.com/gp/product/B0006HQLNM/qid=1139605316/sr=2-1/ref=pd_bbs_b_2_1/002-6697109-9332809?s=books&v=glance&n=283155

 8. Duis et dolor a lorem pulvinar congue. Sed adipiscing commodo ipsum. Vivamus velit nulla, rutrum sed, hendrerit bibendum, luctus at, diam. Quisque
  nibh. Suspendisse nulla. Quisque orci justo, commodo vitae, malesuada consectetuer, posuere et, nisi. Sed sed metus. Praesent consequat bibendum dui.
  Duis porttitor. Aliquam porttitor leo consequat lacus. Fusce convallis purus sed purus. Mauris nisl leo, ullamcorper quis, mattis convallis, laoreet
  tempus, enim. Duis arcu. Class.

  http://www.want-to-live-forever.info

 9. Man’s mind and spirit grow with the space in which they are allowed to operate. The committee judged the promises and offers of this mission to be impossible, vain, and worthy of rejection: that (it) was not proper to favor an affair that rested on such weak foundations and which appeared uncertain and impossible…

Arhiiv

Viimased kommentaarid

 • helle on “Maal mamma juures”Mari on suur lugeja ja terane, sai ikka aru. Vahel me arutame temaga igasuguseid lendsõnade, vanasõnade ja kõnekäändude tähendusi. Ta mõnikord ise küs…
 • Epp Petrone on “Maal mamma juures”Siin kirjutatakse, kuidas lapsele oli see murdekeel meeldinud :). http://blogistaja.wordpress.chttps//bloom/2020/12/22/epp-petrone-maal-mamma-juures/
 • Epp Petrone on “Maal mamma juures”Jaa, ta rääkis kirjakeelt ("tüti" ütles ta küll, aga see polegi vist murre, nagu selgus). Ega see polegi 100% meie mamma. Ja tundus hea võimalus propa…
 • helle on “Maal mamma juures”Kinkisin Marile jõuluks selle raamatu ja ise ka lugesin. Tore ja väga hääd pildid! Aga mul tuli üks mõtteke, üldse mitte paha pärast: sa paned mamma s…
 • Mirjam Burget on Lugu naabritest ja minust, 1Kuidagi tuttavad on selles loos mõned kohad. Miks Eestis naabrid küll üksteise peale kurjad on? Minu unistus on ka head naabrid, aga kahjuks, püüa pal…

Sliding Sidebar