Käibemaksukohus(tus)laseks hakkamisest

Lisa kommentaar

Kommenteeri külalisena

  1. Trükiteenus ei saa olla maksustatud 5% km’iga. KM on alati 18% va. mõned erandjuhud – http://www.rmp.ee/maksud/kaibemaks/4401

    Igal juhul on kasulik olla KM kohusalen. Saad nö. KM võrra odavamalt asju soetada firmale (endale).

    Aga üldiselt kasuta mõne raamatupidaja teenust, sest siis on alati kelle käest nõu küsida.

  2. Ahjaa, sa ei saa KM tagasi vaid pead selle võrra vähem riigile maksma.
    Kul lahutad oma tuludest kulud ja siis saad kasumi, vot selle pealt maksad KM riigile. See on igakuine kohustus.
    Võta KM’i kui riigi raha – sa küsid selle oma klientidelt ja maksad kohe riigile edasi.

  3. Triip on ametlikult kirjastus ja nad on osanikud trükikojas, millele nad tellimusi vahendavad. Umbes midagi sellist. Igatahes nende teenusel mulle on KM 5%.

    Ma kasutangi raamatupidaja teenuseid, ta tuleb mulle homme külla. Aga kui viimati rääkisime, ütles tema ka, et ta ei tea, kas soovitada mulle KMK-ks hakata või mitte…

  4. Hmm, ma pole ise raamatupidaja, aga ma loodan, et mõni lugejatest on ja suudab sulle need nüansid selgeks teha.
    Iseenesest on kõik lihtne 😉

  5. Ma ei tea kas te USAs makse maksite, aga teie puhul, v2hemalt Justini puhul tuleb see moment kindlalt sisse (“if married but filing separately”). Ja sina, kui kirjaneitsi, peaksid saama oma tehnika USA deklaratsioonides kuludesse kirjutada. Ma ei taha siin teid ahvatleda, aga karvane tunne on, et te saaksite (oleksite saanud) seda teha ka m6lemal maal. USA suhtes on selle teema v2ljaraalimiseks nyydseks loetud tunnid j22nud, sest teisip2eval peab ymbrikul juba postitempel peal olema.

    Edaspidi aga jah, pidage s6rmega j2rge, et teid kahekordselt ei maksustataks. Saate yhe kirve IRSilt selga ja siis kohalikust koduvillasest maksuametist teise veel pealekauba. On selline kasulik soft mida tean soovitada Turbotax. Selle asjav2rgiga saab sageli rohkem taskuraha teha kui terve n2dal t66l k2ies.

    Kuigi jah, ega see jutt ei ole kohe mitte siin avalikult arutamiseks. Pagan teab mis Kapo siin lugemas k2ib. Targem oleks see teema yldse siit maha v6tta, et teis kunagi liisule ei t6mmataks. Eesti on ju nii v2ike.

    Ausalt. 😉

  6. Aivar, aga see on 2006. aasta, mida praegu deklareeritakse, eksole. Nii et need sel aastal ostetud asjad ei lähe arvesse.
    Muide, Justin on alates sellest aastast contractor, umbes midagi sellist nagu FIE. See on nüüd, pärast USAsty ära kolimist, talle kasulikum (ja ta firmale ka). Nii et järgmisel kevadel on tal palju tshekimajandust…

  7. Eppppp, alati kui sa ostad sisse mingit teenust, lisad sinna juurde oma tegevuse ja nüüd realiseerid uue väärtusega toote, on kasulik olla km kohuslane. Kui sulle raamatupidaja ei oska seda seletada, siis võid minu käest küsida. Pikalt ei viitsi siin kirjutada, kuid ettevõttel käivad kõik tulud ja kulud arvestuses km vabalt ja km ei mõjuta sinu kasumit. Kui sa oled vahepeal km mittekohuslane, siis sinu hind tõuseb automaatselt 18% (või 5%)

  8. Ehk siis näen kuidas mu kirjutis on pisut segane. Kuid nii lühidalt tõesti ei seleta. Aga põhimõte on, et kui sa pole km kohuslane, siis sa ostad kõik kulud km võrra kallimalt sisse. Seega nüüd pead sa oma kasumi saama ka suuremate kulude pealt. Muidu sa lihtsalt arvestad, et kas sinu käes on natuke riigi raha või oled sa natuke riigile võlgu. Km pole sinu raha, sina kogud seda riigi eest ja kannad talle üle. Km maksab lõpptarbija, kes pole km kohuslane.

  9. Ja need kulud mis sa oled juba ostnud eraisiku nimel, neid enam firma raamatupidamisse sisse ei saa suruda, sest arved peavad olema firmale väljastatud. Ja enne kui sa oled km kohuslane ei tohi ka soetatud kulutuste pealt km maha arvata. Kui huvi on, võin tõesti pisut seletada ja oskan seda teha ka tava inimese keeles.

  10. Kõik eesti seadused on internetis olemas https://www.riigiteataja.ee/ert/ert.jsp – paned otsingusse näiteks tulumaksuseadus ja saadki lugeda.
    Maksu- ja tolliametil on muidugi oma lehekülg http://www.emta.ee/?id=1042
    Ja minu teada on kõigil riigiametitel (Haigekassa jms.) oma leheküljed.
    Soovitust, kas hakata käibemaksukohustuslaseks või mitte, on alustava ettevõtte puhul üsna keeruline ennustada. Tavaliselt ei tea ju ettevõtja isegi, palju kulusid-tulusid tal tulema hakkab. Ja eraisikult ettevõttesse ostetaval varal muidugi käibemaksu pole.
    Niipalju, kui mina eesti ettevõtjatega kokku olen puutunud, on neil oma kätte saadud käibemaksust kole raske olnud loobuda (st seda riigile tagasi anda) ja aru saada, et see pole nende raha. Käibemaks on tõepoolest riigi raha, mida ettevõtja ainult vahendab, st kogub ja kannab kord kuus maksuametile oma kauba müügilt saadud käibemaksu ja ettevõttele ostetud kaupadelt kinnimakstud käibemaksu vahe.
    Ja kui isik Epp rendib ettevõttele oma korterit, siis tuleb rendisummalt ilmselt isikutulumaksu maksta 🙂

  11. Ära mingil juhul Greifiga asju aja. See on vastikult kallis trükikoda ja nende töö on ebakvaliteetne. Eestis on palju häid, märgatavalt odavamaid ja korralikke trükikodasid. Soovitan ntx Põltsamaal asuvat. Või ntx Atlex st nendega seotud Võrus asuv trükikoda. Greif on küll üks tagumine variant. Usu mind, mul on hiljutised kogemused. Kahetsen, et raiskasin nendele raha!

  12. mina tegin trükikojas Pakett. Võtsin pakkumisi mitmelt poolt. See oli kõige soodsam. Seal olid väga toredad inimesed.

  13. Triibul pidi roheline trükis olema… mind hakkas huvitama, kas nende trükiseid võib siis ka imik muretult nätsutada, kartmata mürgitust?

  14. mina imiku emana ei laseks lapsel ühtegi paberit nätsutada, olgu see paber roheline või mitte. ta võib ju tüki endale kurku tõmmata ja siis on ai-ai-ai 🙁

    mulle meeldib seadusi lugeda Estlexist – http://www.estlex.ee. ise kasutan spetsialisti versiooni, sealt näeb kõiki seadusi, kuid see on paroolidega. tavakasutaja versioonis näeb ainult hetkel kehtivaid õigusakte.

  15. Soovitan soojalt kasutada Tartumaa trükikoja teenuseid, mis asub EPA lähedal Tartus. Mina sain oma luulekogu teha seal soodsamalt kui kusagil mujal ja kõik Lõuna-Eesti luuletajad (nt Contra) lasevad seal oma raamatuid trükkida. Rohelisi trükiseid nad ilmselt ei tee, aga võib-olla “rohelise” paberi peale trükivad küll.
    http://www.server.ee/~tarma/

  16. ma küll pole raamatupidaja, kuid mõningaid kursuseid olen läbinud ja sealt on jäänud kõrvu mõte – kui müüte pea alati 5% kM-ga ja ostate pea alati 18% KM-ga (peale trükiste ostate ju ka nt bensiini, kontoritarbeid ja muid kulumaterjale) siis on tark võimalikult kohe KM kohustuslaseks registreeruda.
    muide, firma asutamisel on ju ikka alguses ikka rohkem väljaminekuid kui sissetulekuid, ja seetõttu on tav algusaastal KM ikka rohkem plussis kui miinuses, hiljem võib see nulli kiskuda. sealt on hea nt tulu ja sots-maksu tasaarveldada. lausa peo peale meie maksuamet konkreetseid kroone maksta ei taha (st tagasimakse saamiseks peavad firmad ikka suht suure kadalipu läbima).

    mis trükikodadesse puutub… kõikidega võib juhtuda, muidugi miskipärast juhtub ühega rohkem kui teisega. meil nt Greifiga probleeme pole olnud. ALATI küsi hinnapakkumised 2-3-4st trükikojast ja hoia neid omavahel konkurentsis – siis on SINUL võimalus valida ja SINUL võimalus oma tingimusi (maksegraafik jne) sättida, samas ei sea hinnapäringu tegemine miskeid kohustusi…

  17. omanik võib firmale lepinguga müüa kogu vara. Kui selle vara ostu kohta on tšekid olemas, tuleb need alles hoida-kui deklareerid omad tulud kunagi, siis see müügilepinguga teenitud vahetulu(endale ost ja müük) tuleb sul ka tuluna deklareerida. MA väitel võib selliste ühekordsete esemeliste asjade müügiga nii käituda. Muidu on MA silmis selliste müükidega igavene jama-kui ei ole FIEks registreerinud, peaksid kogu müügisumma tuluks kirjutama, mis tundub ülim nõtrus olevat. Et nende(MA) loogika järgi peaks müügiks tehtud kulutuse saama tagasi ainult ettevõtlusega tegelevad tegelased. Ei tea, kas on abiks, aga selline info mul on,
    edu!

  18. Tegelikult on küll nii, et tulumaksuga ei maksustata tulu isiklikus tarbimises oleva vallasasja võõrandamisest. Ja seda hoolimata sellest mida MA väidab või arvab.

  19. Artikli autor kirjutab, et sai teada, et trükikoda Triip võtab ainult 5% käibemaksu, samas kui Greif võtab 18.

    Tegelikult on küll nii, et:
    1. Käive on kauba võõrandamine ja teenuse osutamine ettevõtluse käigus.
    2. Käibemaksu objekt on käive, välja arvatud maksuvaba käive, mille tekkimise koht on Eesti.
    3. Käibemaksumäär on 18 protsenti maksustatavast väärtusest, välja arvatud need kaubad ja teenused mille puhul käibemaksumäär on 5% või 0%.

    Järelikult ei sõltu käibemaksumäär trükikoja nimest vaid sellest millist kaupa võõrandati või millist teenust osutati. Seda muidugi juhul kui mõlemast trükikojast ostetakse ühte ja sama kaupa või teenust.

  20. Juhul kui nüüd juhtus nii, et ma juhusliku külalise kohta sobimatult palju arvamust avaldasin siis ma vabandan artikli autori ja kommenteerijate ees. Palun vabandust. Soovin parimat.

  21. Trükikodade käibemaksust veel niipalju, et see ei peaks siiski olema ainus otsustamise ajend. Kogu tiraaži hinna juures mõni tuhat krooni siia või sinnapoole ju enam ei määra.
    Trükikojad on üsna lahked selgitusi jagama. Küsi erinevaid pabereid näha ja näpuga katsuda ja otsusta pakutavate materjalide järgi. On raamatuid, kuhu sobib (illustratsioonide, sisu, kirjastaja v autori sisetunde järgi) valge paber, neist üks soodsaimaid ja klassikalisemaid on ofsett, tavaline paksus 80g. On raamatuid, kuhu tahaks kreemikat paberit (lugeja silmadele tervislikum ja kui paber on mahuline, paistab raamatki kopsakam), sinna võiks kaaluda munken printi (80) või enso creamyt (70-80) või siis seda Triibu pakutavat recycling paberit, olen selle nime unustanud. Ja teistpidi, kui raamat on paks ja Sa ei taha selja paksust laiemaks ajada, vali õhem paber.
    Sama lugu kaante valikuga – eri trükikojad teevad pakkumisi erinevate materjalide peale, soovitan korra trükkalitega kokku saada ja uudistada. Nad on sõbralikud ja professionaalsed ja jagavad oma tarkusi hea meelega.

  22. Hei, lee ja teised 😉 Paberit katsumas sai käidud, mitu lisapakkumist sai tehtud… Miks ma otsustasin Triibu kasuks (mida ma tegin) – sest nad on mu vanad tuttavad ja NB neil on nüüd palju paremad hinnad kui varem! Soovitan kindlasti Triibu hinnapakkumine võtta, kes trükkimisega tegelevad. Nad tegid hiljuti oma hinnapoliitika ümber (kuna olid ostnud masinaid juurde, aga tööd ei olnud piisavalt palju juurde tulnud, arvutused näitasid, et hinna aladamine peaks neile ära tasuma… ja meile ka! 😉

    Aga see küsimus, kas 5 või 18%, see on taas kõrgem matemaatika (loe: raamatupidamine). 5% puhul müüakse sulle raamatuid, 18% puhul trükkimise teenust. Kuidas konkreetse firma müügiosakond on suutnud selle teema lahendada.

Arhiiv

Viimased kommentaarid

Sliding Sidebar