/Võtsin udujutu eest ära, teen sellest homme uue postituse/
Ja uued algused? Kui öelda lühidalt, siis me korraldasime Eestisse vahtrakomme – koduleht on siin www.facebook.com/vahtramaius.
Andsin Õhtulehele ka intervjuu, nad olid ennegi pärinud ja seekord oli midagi uut öelda, mitte enam sellest augustikuisest fopaast rääkida… Panen küsimused ja vastused alla, siin lingil on näha lugu, mis nad kokku kirjutasid, ikka Õhtuleheliku pealkirjaga ja kolm korda liialdades, aga sellised nad meil ju on.
Algsed küsimused-vastused on siin (ja panen vaatamiseks ka kommipildi kõrvale):
Hakkate tegelema ekspordiäriga – miks selline äriline mõte nüüd?
See vahtramaiustuste Eestisse toomine juhtus konkreetselt tänu sellele, et ma otsisin oma lastele siin Ameerikas midagi magusat ja samas tervislikku. See on ilmselt üks tervislikumaid komme maailmas üldse.
Kas arvad et eestlane on öko inimene?
Mulle eriti ei meeldi ei “eestlasi” üldistada ega “öko” silti panna. On nagu on. Aga võiks olla rohkem valikuvõimalusi, ja rohkem infot. Evelin Ilvese sõnu kasutades, ei pea kräppi sööma.
Kräpi all pean ma silmas näiteks toiduvärvidega komme, need on väga kahjulikud. Samuti transrasvadega ja fruktoosisiirupiga magustooted. Kõige sellega võrreldes on tavaline valge suhkur maiustuste koostises isegi enamvähem talutav, aga ei ole ju ka tegelikult hea.
Samas vahtramahlast tehtud vahtrasiirup ja selle kuumutamisel tehtud kommid ja kreemid on tervislikud! Täis mineraalaineid. Just lugesin ühte võrdlustabelit, et need on isegi veel vingema sisaldusega kui mesi. Me sööme neid kodus nagu vitamiine, annan lastele igal hommikul.
Kauaks USA-sse jààte?
See on lahtine. Kindlasti tuleme juunikuus, aga kas jääme Eestisse vaid suveks või tulemegi tagasi, seda ei tea veel.
Kas tarbid ise ka neid vahtrasiirupi tooteid?
Kogu asi saigi alguse sellest, et meil hakkasid kodus tekkima kommitülid, need kulmineerusid halloweeni ajal, kui pidin konkreetselt vaatama seda kohutavat kommihunnikut, mis lastele kommi-või-pommi retke tagajärjel oli kokku kingitud, ja otsustama: kas ma luban neil tõesti selle jama ära süüa? Või viskan prügisse? Või annan niiöelda heategevuseks, kedagi teist mürgitama?… See oli raske valik, vist minu praeguse Ameerika-perioodi kõige valusam õhtupoolik, ja lõpuks valisin natuke kõike… said meiegi lapsed kuigivõrd seda niiöelda “kräppi”, aga muidugi kisasid ikkagi, kui ma suure osa heategevuskasti viisin ja päris hullud asjad prügisse viskasin.
Aga fakt on, et tänapäeva heaoluühiskonnas kasvanud lapsed on pea kõik suhkrusõltlased. Ja mitte ainult lapsed, enamik täiskasvanuid samamoodi. Mis siis peale hakata? Nii pidin ma endale selle teema selgeks tegema. Kuidas maiasmokkasid tervislikult rahuldada?
Ka Eestis elades tarbisime palju vahtrasiirupit, tõime seda alati Ameerika reisidelt kaasa. Ja nüüd siis avastasin selle, kui imehead on kuumutatud siirupist tehtud kommid ja võidekreemid. Vahtrakreemi saab kasutada ka küpsetamisel ja näiteks kana maitsestamisel. Me oleme täiesti vahtra-kraami fänniks siin muutunud.
Ja et leida odavamaid hindu, asusingi otsima farmi, kellelt saaks osta otse, ilma vahendajateta. Kirjutan oma uues “Minu Ameerika” raamatus kindlasti ka sellest, mismoodi me siis jõudsime vahtrasiirupi farmini mägedes, New Yorgist põhja poole.
Ja sealt edasi tuligi idee saata neid ka Eestisse. Minu andmetel on Eestisse küll varemgi vahtrasiirupit müügile toodud, aga mitte tahkel kujul, kommide-kreemidena.
Kas ekspordiäri on ikka “öko”?
Ma arvan, et oleneb ärist. Kindlasti on keskkonnasõbralik tarbida võimalikult palju su enda kodu lähedal kasvatatud ja toodetud asju. Aga konkreetselt seda, mineraalainerikast vahtrasiirupit, saab teha vaid Põhja-Ameerika teatud tüüpi vahtrate mahlast. Eesti vahtrapuud on siirupi ja kommide tegemiseks liiga väikese suhkrusisaldusega.
Kust neid teie sisse toodud maiuseid osta saab?
Need on mitmetes ökopoodides ja tulevad ka nii mõneski kohvikus kohvikõrvaseks. Tegime Facebooki infolehe “vahtramaius”, kust saab nii otse tellida kui ka teada, kus need müügil on.
Panen tallinlastele selle info ka, et kolmapäeval kell 16-18 on Viru Keskuse Looduspere poes vahtramaiuse degusteerimine.
https://www.facebook.com/events/555905014502034/
of course like your website however you have to test the spelling on several of your posts.
Many of them are rife with spelling issues and I to find it very
bothersome to inform the truth nevertheless I will certainly come back again.